Zdravlje

Zdravlje

Jedete li dok sjedite ili dok stojite? Gastroenterolog otkriva što je ispravno

Shutterstock

U žurbi se svima dogodi da jedu „stojećke“, ali jeste li se ikada pitali što to znači za vašu probavu?

Je li ipak zdravije jesti dok sjedimo? Evo što o tome misli gastroenterolog Peyton Berookim.

Kako utječe na zdravlje ako jedemo dok stojimo?

Prema riječima liječnika, nekoliko se malih promjena događa u probavi kada žvačemo i gutamo dok stojimo.

„Prvenstveno treba napomenuti da kada stojimo i jedemo krv će se spustiti do nogu, jednostavno radi gravitacije, a to može uzrokovati smanjen protok krvi do želuca gdje je ona potrebna radi  probave. Kao rezultat, probava možda neće tako savršeno raditi pa možete doživjeti i nadutost i probleme s probavom“, otkriva te dodaje kako se sličan efekt javlja ako se krećete odmah nakon jela – dolazi do brže probave i lošije apsorpcije nutrijenata. Ali to nije ništa zbog čega biste se trebali uzrujavati.

Ovo je najčešći želučani problem zbog kojeg idemo liječniku, a evo i kako lijekovi utječu na vašu probavu

Ako jedete dok stojite, vjerojatno ćete i brže žvakati i gutati što može dovesti do nekih posljedica. Kako dr. Berookim kaže, što brže jedete, veće su šanse da ćete progutati i dosta zraka, a to svi znamo vodi do pojave plinova u probavi. „Brzo ali nedovoljno žvakanje i gutanje može dovesti do grčeva u trbuhu jer je u tom slučaju želudcu potrebno više vremena da razgradi i probavi hranu. Ako vas muči baš ovaj problem i ne možete pronaći olakšanje, liječnik savjetuje da sjednete kad jedete umjesto da stojite i promatrate prolaze li simptomi.

Što će se dogoditi ako sjedite i jedete?

Kada sjedite dok jedete i ostavite si vremena da uživate u jelu, možete očekivati nekoliko dobrobiti za vašu probavu. Kako će žvakanje u gutanje hrane u stojećem položaju uzrokovati neke nuspojave, poput neugodnog osjećaja u trbuhu, male promjene mogu poboljšati probavu. No Dr. Berookim dodaje i kako će u tom slučaju u vaše mentalno zdravlje profitirati.

Prema rezultatima studija objavljene u magazinu Journal of Integrative Medicine  kako će svjesno jedenje održati simpatički živčani sustav u dominaciji što će pomoći i autonomnom živčanom sustavu da probava funkcionira kako treba. Drugim riječima, stres dokazano ometa gastroenterološke mehanizme pa možemo reći da će crijeva slati signale mozgu, a on će isto tako slati signale crijevima kada se nađe u problemu. Jasno se može zaključiti da želudac ili crijeva koja nisu dobro mogu biti u tom stanju jer ste vi u depresiji, anksiozni ili pod stresom. Ovo možete primijetiti i kada osjetite da imate neke od gastroenteroloških problema bez nekog jasnog fizičkog uzroka, a u tim situacijama teško je liječiti probavu a da se ne razmisli o stresu i emocijama koje vas muče. Tako će, dakle,  svjesno i polagano jedenje u okolnostima koje nude i potpuno zadovoljstvo pomoći pravilnog probavi.

Bilo da jedete sami ili u društvu, ako jedete dok sjedite, vaše iskustvo će biti bolje i u hrani ćete uživati.

Ne možete se riješiti masnih naslaga na trbuhu? Ovo su najčešći razlozi kod većine ljudi zašto je tome tako

Je li uvijek potrebno sjediti dok jedemo?

Kako smo rekli, jesti na „stojećke“ može potaknuti neke želučane probleme, ali ponekad ih može i eliminirati. Liječnik podsjeća kako su žgaravica i refluks najčešći problemi probavnog sustava. Refluks se javlja kada dođe do povećanog pritiska na želudac te se javlja osjećaj pečenja u grlu ili ustima. Kako bi se taj pritisak smanjio, nakon obroka nemojte odmah leći i tako provesti nekoliko sati. „U tom scenariju je pametnije stajati dok jedemo jer tako možemo smanjiti spomenuti pritisak i posljedice“, pojašnjava. Svakako je način na koji jedete vaša osobna stvar, važno je samo da vam ne zadaje probleme.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo