Zdravlje

Zdravlje

Jedno neliječeno zdravstveno stanje može povećati rizik od nastanka demencije

Čini se i da jedan rutinski pregled može spriječiti razvoj demencije.

Demencija je stanje svima poznato a nažalost i jako često a utječe na kognitivne funkcije i sve se češće u svijetu dijagnosticira. Dr. Francine Waskavitz, dodaje kako svatko tko ima mozak mora brinuti o demenciji, a danas je broj oboljelih u velikom porastu. Prema procjenama stručnjaka broj oboljelih će se utrostručiti do 2050.

“Upravo taj brzi porast broja oboljelih znači da demencija može postati i vaš problem. Trenutno za nju ne postoji lijek. Najbolji alat u borbi protiv nje je upravo prevencija u obliku zdravog životnog stila”, dodaje. 

Muškarci pripazite: Jedna prehrambena navika povezana je s većim rizikom za razvoj raka debelog crijeva

Iako ne postoji siguran način da se ovo stanje prevenira, postoje zdravi izbori koji mogu uvelike smanjiti rizik. Waskavitz dodaje kako stručnjaci procjenjuju kako izbjegavanje čimbenika rizika može prevenirati ili odgoditi demenciju u 40 posto slučajeva. Što prije započnete s ulaganjem u prevenciju to će zaštita zdravlja biti bolja.

Koje to navike povećavaju rizik od nastanka demencije?

Liječnica pojašnjava: “Iako je teško predvidjeti što će to točno utjecati na razvoj demencije, određene navike mogu povećati rizik. To uključuje stalne probleme sa snom i nesanicom (manje od 6 sati sna), konzumacija namirnica koje su pune masnoća i koje će potaknuti upale. Tu je i osjećaj usamljenosti i socijalne izolacije koji traje dugu. Sjedenje, pušenje cigareta i ispijanje velikih količina alkohola su također opasni”.

Što treba znati o lažno pozitivnim visokim vrijednostima PSA testa? Evo i koji su normalni rasponi

Ovo je pregled kojeg morate napraviti

Postoji jedna stvar na koju liječnica upozorava da je vrlo opasna. 

Gubitak sluha koji se nije liječio može povećati rizik od razvoja demencije. Prema pisanju Lancet Commission, gubitak sluha se smatra uzročnikom demencije u čak 8 posto slučajeva. Odrasle osobe koje pate od gubitka sluha često su oni kod kojih će brže doći do kognitivnog propadanja, problema s memorijom i razmišljanjem. Ako ovaj problem upravo i sami primjećujete, svakako dogovorite pregled kod liječnika.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo