Zdravlje

Zdravlje

Jeste li znali da možete popiti previše vode? Ovi simptomi će to otkriti

Shutterstock

Možda mislite da vode ne možete popiti previše, ali postoji naravno i situacija kada možete pretjerati s unosom ove najzdravije tekućine

Kako je moguće popiti previše vode?

Stručnjaci nas stalno upozoravaju kako moramo piti dovoljno vode ako želimo zaštititi zdravlje, i to je istina – osim ako je popijete previše. Više će nas tražiti znakove dehidracije, ali i previše tekućine u organizmu može biti jednako opasno a za posljedicu može doći do intoksikacije vodom –  hiponatremije. Ovo će stanje uzrokovati „potapanje“ stanica u organizmu radi abnormalno niske razine natrija u krvotoku. U ozbiljnijim situacijama, ovo stanje može voditi do velikih zdravstvenih problema.

Evo kako možete znati da pijete previše vode;

Nikada ne napuštate kuću bez boce s vodom

Ako stalno nosite vodu i napunite bocu čim je prazna, možda pijete previše. Rezultat će biti iznimno niske razine natrija u krvotoku, što će uzrokovati da one nabubre. Prema pisanju dr. Tamare Hew Batler, to može biti posebno opasno ako se otok javi na mozgu, a on se može širiti samo 8 posto prije nego dodirne lubanju.

Pijete i kada niste žedni

Najbolji je način za otkrivanje treba li vam još vode pratiti svoje tijelo koje će otkriti jeste li stvarno žedni ili ne. Tijela su programirana da se bore protiv dehidracije pa postoje ugrađeni mehanizmi koji će reagirati na manjak vode. Jedan od tih mehanizama je žeđ i neka vam ona služi kao signal. Što je tijelu potrebno više vode to ćete biti žedniji, dodaje Hew Batler.

Iako se čine bezopasni, ovi simptomi mogu otkrivati opasne zdravstvene probleme

Pijete vodu dok vam urin ne postane proziran

Ako pijete zdrave količine vode, boja urina bi trebala biti žuta. Iako mnogi vjeruju da je urin bez boje dobar znak zdravlja, ustvari to može biti znak da pijete previše vode. 8 do 10 čaša u danu je sasvim dovoljna količina vode.

Često ste na toaletu, posebno tijekom noći

Ovo će biti znak da ipak pijete previše vode, a prema pisanju stručnjaka s klinike Cleveland, većina ljudi na toalet odlazi oko 8 puta u danu, a ako vi to činite više od 10 puta, onda vjerojatno pijete puno vode. Kako biste prevenirali buđenje po noći radi odlaska na toalet, nemojte piti ništa par sati prije spavanja.

Osjećate mučninu

Simptomi pretjeranog unosa vode mogu biti slični onima dehidracije. Bubrezi u tom slučaju neće moći riješiti se viška tekućine i ona će se nakupljati u tijelu. To može uzrokovati brojne neugodne simptome, a mogu se javiti mučnina, povraćanje i proljev.

Imate jake glavobolje

Glavobolje mogu biti simptom pretjeranog unosa vode ali i dehidracije. Kada pijete previše vode, količina soli u tijelu se smanjuje, stanice će rasti, a kako smo rekli, mozak može naticati i pritiskati lubanju što će rezultirati glavoboljom.

Prepoznajte na vrijeme: Ovih ranih 10 simptoma leukemije otkrivaju da odmah morate liječniku

Ruke su vam natečene ili koža mijenja boju – na rukama, stopalima i usnama

Često će se javiti vidljive promjene nakon konzumacije prevelikih količina vode, poput otoka na koži ili promjene boje kože na rukama, usnama i stopalima. Kako će naticati stanice u tijelu, to će postati i vidljivo na koži. Ako pijete više od 10 čaša vode na dan i primijetite ove simptome, smanjite unos vode kako biste otkrili je li ona uzrok.

Slabost u mišićima

Balans je ključ dobrog zdravlja, a ako pijete previše vode i razina elektrolita u tijelu postane ništa, balans je poremećen. Ovo stanje može uzrokovati razne neugodne simptome, a uključeni su grčevi u mišićima. Možete to spriječiti i ako nekoliko čaša vode u danu zamijenite kokosovom vodom koja nudi puno elektrolita.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo