Kaposijev sarkom – zloćudni tumor vezivnog tkiva

kaposi-daviddarling.info-Kaposis_sarcoma

Kaposijev sarkom (KS) je zloćudni tumor koji se sastoji od stanica koje inače formiraju krvne žile. Najčešće se razvija u koži ili sluznici usta, nosa i anusa. KS može zahvatiti i unutarnje organe, posebice limfne čvorove, pluća i probavni sustav.

Iako se KS najčešće razvija na koži, može se razviti na više dijelova tijela istovremeno. 

Epidemijski oblik Kaposijevog sarkoma (oblik vezan uz AIDS) javlja se kod 15 do 20 posto osoba oboljelih od AIDS-a. U tom slučaju često uključuje i kožu i unutarnje organe. Kako AIDS napreduje, imunološki sustav slabi, a rizik od nastanka KS-a se povećava.

 - Kaposijev sarkom je maligni tumor krvnih žila koji se najčešće razvija u koži i sluznici.
  - Izrasline na koži i lezije prvi su znak Kaposijevog sarkoma.
 - Osobe čiji je organizam oslabljen virusom HIV-a posebno su osjetljive na Kaposijev sarkom.

Što uzrokuje KS?

KS vezan uz AIDS može biti rezultat kombinacije oslabljenog imuniteta i izloženosti određenim virusima, poput jednom od tipova herpes virusa, humanom herpes virusu 8 (HHV-8). Budući da se KS češće javlja u osoba koje su HIV dobile spolnim putem, za razliku od onih zaraženih kontaminiranom krvi ili iglama, zaključuje se da je HHV-8 spolno prenosiv.

Simptomi i znakovi KS-a

Prvi znakovi su najčešće bezbolne kožne promjene ili izrasline, u obliku plosnatih područja ili izbočina koje ne svrbe. Na blijedoj koži promjene izgledaju crvenkasto ili ružičasto, te smeđe ili crno na tamnoj koži. Mogu sličiti masnicama, ali ne poblijede kada se pritisnu. 

Promjene najčešće nastaju na licu, udovima i u ustima, iako bilo koji dio kože može biti zahvaćen, ne uzrokujući pritom nikakve probleme, osim estetskih. Kod nekih osoba tumor se razvija sporo, dok se kod drugih nove lezije javljaju svaki tjedan ili dva. Kako se stvara sve više lezija, one se spajaju i s vremenom stvaraju veliki tumor.

Kaposijev sarkomSimptomi KS-a na unutarnjim organima ovise o položaju tumora:

 • Oteklina ekstremiteta (limfedem) nastaje ukoliko stanice KS-a ometaju limfne čvorove i cirkulaciju limfne tekućine. Ovo stanje može uzrokovati napetu, bolnu kožu na dijelovima koji su otečeni.
 • Nedostatak zraka, kašalj i krvavi ispljuvak može ukazivati na plućne lezije.
 • Mučnina i povraćanje može ukazati na lezije probavnog trakta. 

Kako se KS dijagnosticira?

Ako postoje simptomi KS-a, liječnik će pregledati cijelu površinu kože i limfne čvorove, te će zatražiti krvnu sliku. Kako bi se potvrdila dijagnoza potrebna je biopsija tkiva.

 • Biopsija: Liječnik umrtvi dio tijela lokalnim anestetikom i uzima mali komadić tkiva lezije za pregled.  Ako biopsija potvrdi KS, provode se dodatni testovi kako bi se ustanovila potencijalna proširenost na drugim dijelovima tijela. Dodatni testovi mogu uključiti: 
 • Rentgenska snimka prsnog koša: kako bi se provjerilo moguće postojanje KS-a u respiratornom sustavu. Infekcija/upala pluća s nizom uzroka najčešće nastaje kod ljudi s AIDS-om, pa može biti teško odrediti jesu li promjene respiratornog sustava rezultat KS-a. Bronhoskopija i CT mogu potvrditi prethodnu dijagnozu. 
 • Endoskopija: uporabom fleksibilnog optičkog instrumenta može se pregledati probavni sustav. Ova pretraga nije samo dijagnostička već i terapijska jer se njome mogu obaviti manji terapijski zahvati.
 • Spirometrija: ako drugi testovi pokažu da su pluća zahvaćena, trebat će provjeriti plućnu funkciju – pušete u aparat koji mjeri kapacitet i efikasnost pluća.
 • CT skeniranje: kompjutorizirana tomografija (CT) je tip aparata sa X zrakama koji stvara posebnu sliku unutrašnjosti tijela. Tijelo se slika iz različitih kutova, a slike tvore jedan detaljan prikaz koji može ukazati potencijalno postojanje KS-a.

Kako se KS liječi?

Operacija

Opcije liječenja KS-a ovise o zdravstvenom stanju pacijenta, lokaciji i razvoju tumora. Važno se osigurati da nuspojave liječenja ne dovedu do daljnjeg slabljenja imunološkog sustava.   Liječenje može obuhvatiti jedan od sljedećih tretmana:

 • Ekscizija (kirurško odstranjivanje) kožnih lezija. U lokalnoj anesteziji odstrani se kožna lezija i mali dio kože koji ju okružuje. Na mjestu reza obično ostane mali ožiljak koji s vremenom izblijedi. Ovaj je zahvat jednostavan i može se provesti ambulantno.

Kožne promjene mogu se odstraniti i drugim metodama, poput  krioterapije (uništavanje tkiva smrzavanjem) ili elektrodesikacijom (uništavanje tkiva pomoću električne struje).

 • Terapija zračenjem ili radioterapija (korištenje visokoenergetskih zraka kako bi se uništile stanice raka). Ova bezbolna terapija se najčešće primjenjuje lokalno i u jednoj dozi. Može izblijediti manje kožne lezije i smanjiti veće izbočine, a pomaže reducirati simptome Kaposijevog sarkoma.

KemoterapijaRadioterapija na koži uzrokuje manje nuspojave: koža oko tretiranog područja postaje crvenkasta, osjetljiva ili svrbi, a moguć je i gubitak dlaka na tretiranom području.  Dlake, nakon završetka terapije, ponovno mogu narasti. Radioterapija tumora probavnog sustava može uzrokovati mučninu i povraćanje. Umor je još jedna od mogućih nuspojava. 

 • Kemoterapija (korištenje lijekova kako bi se uništile stanice raka) se koristi ako se KS proširio po tijelu. Lijekovi se kroz organizam prenose krvlju, a mogu se uzeti oralno ili venski. Pacijent prima kemoterapiju svaki tjedan ili svaka dva tjedna.

Kemoterapija za kožni KS najčešće se prima intravenozno, ali može se dati i direktno u leziju – lokalna ili intralezijska kemoterapija.  Ovaj način koristi se samo za manje lezije, i može biti alternativa ako radioterapija izaziva neugledne tamne mrlje.

Liječnici će pratiti moguće nuspojave kemoterapije, a od kojih su mnoge liječive. Kemoterapija može utjecati na srce i smanjiti funkcije koštane srži, uzrokujući pad bijelih krvnih stanica (leukocita). Pacijent zbog ovoga može biti podložniji infekcijama i umoru. Druge nuspojave kemoterapije uključuju gubitak kose, mučninu i povraćanje, proljev, oštećenje živaca i čireve u ustima. Lokalna kemoterapija može uzrokovati  privremenu upalu kože.

Krvne staniceMnoge nuspojave kemoterapije i radioterapije postupno nestaju, po završetku liječenja. 

 • Imunoterapija ili biološka terapija: obnavlja, stimulira ili pojačava prirodnu antitumorsku funkciju imunološkog sustava. Ovaj oblik terapije ponekad se koristi za liječenje KS-a, često u kombinaciji s drugim tretmanima, primjerice kemoterapijom. Neki od lijekova koji se primjenjuju u imunoterapiji su interferon i interleukin. Interferon se injekcijom tri puta tjedno unosi pod kožu ili u leziju. Na početku ove terapije, pacijent može osjećati simptome slične gripi. 

Rani stadij KS-a, ili tumor koji se sporo razvija, i uključuje jednu ili tek nekoliko manjih kožnih lezija, ne zahtijeva nužno liječenje. No, ako vaše lezije izgledaju neugledno i  uznemiruju vas, slobodno zatražite liječenje. Na tržištu su dostupni i kozmetički proizvodi kojima možete lezije učiniti manje primjetnima.

Kakav je rezultat liječenja KS?

KS povezan s AIDS-om može biti smrtonosan. U tom je slučaju najvažniji dio liječenja liječenje HIV infekcije antiretroviralnom terapijom. Liječenje kožnih promjena, bez liječenja HIV-a, može dovesti do poboljšanja, no ne znači nužno i bolje šanse za preživljavanje. Također, tumor se može javiti ponovno, čak i ako je liječenje bilo uspješno.

Kaposijev sarkom Kožne lezije KS-a nisu opasne po život, ali tumor u drugim dijelovima tijela može uzrokovati ozbiljne probleme: unutarnje krvarenje u probavnom traktu, poteškoće s disanjem ili krvarenje u plućima i limfedem.  Iako ne postoji lijek za limfedem, simptomi se mogu olakšati nizom metoda, poput masaže i vježbanja.

Što učiniti kako bi se spriječio KS?

Spolni odnos uz zaštitu od spolno prenosivih bolesti može pomoći u prevenciji KS-a, jer smanjuje rizik od infekcije HHV-8. Nakon postavljanja dijagnoze KS, bitno je održavati imunološki sustav što je moguće snažnijim. Uzimanje lijekova protiv HIV-a može odgoditi napredak ove bolesti. 

D. Šorgić

 Prati nas na Viber Public Chatu!