Kardiologinja otkriva koje namirnice nikada ne jede i čime ih je lako zamijeniti - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Kardiologinja otkriva koje namirnice nikada ne jede i čime ih je lako zamijeniti

Pravilna prehrana je uvijek dobar odabir za zaštitu zdravlja.

Kardiologinja Dr. Elizabeth Klodas, često svojim pacijentima daje savjete što jesti za zdravlje srca, a izdvaja namirnice koje nikada ne jede i one s kojima će ih rado zamijeniti. 

Kruh

“Mnogi se iznenade kada im kažem da su pekarski proizvodi i kruh najveći “dobavljači” natrija u tijelo, a upravo visok unos natrija može povisiti krvni tlak koji je rizični faktor za razvoj bolesti srca i moždanog udara. 

Jedno pecivo sadrži oko 500 mg natrija što je oko trećina onoga što će stručnjaci preporučiti za dnevni unos. Isto tako će rafinirani proizvodi uzrokovati porast šećera u krvi a dobro je zapamtiti da to što je kruh smeđe boje ne znači da je zdrav. Za unos dovoljne količine vlakana potražite proizvode koji u sebi sadrže žitarice koje su vidljive u svakoj kriški. 

Obožavate dobro pečene odreske? Postoje ljudi koji ih ne bi trebali jesti

Dijetni napici

Možda ne sadrže šećer ali se mogu poigrati s procesima u tijelu pa je tako nedavna studija otkrila kako umjetna sladila mogu ometati proizvodnju važnih proteina i crijevima koji štite od pretilosti i dijabetesa. Odaberite radije čaj koji sadrži brojne komponente dobre za zdravlje koje će se boriti protiv upala. Zeleni čaj je povezan s manjim rizikom od infarkta i moždanog udara. 

4 namirnice koje mozak voli i koje neurolog uvijek savjetuje pacijentima

Zobene pločice 

Možda mislite da su zdrave, ali većinom one ne sadrže samo zob već i voće i orašaste plodove, a često im se dodaje šećer ili ulja. 

“Radije grickam orahe bez dodataka. Ako jedem zob onda je to obično za doručak i koristim sušeno voće kao zaslađivač”, navodi kardiologinja. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo