Koliko je opasan osteosarkom?

stanica-rak-tumor.jpg

Osteosarkom je najčešći rak kostiju. Uglavnom zahvaća mlade između 10. i 25. godine života, kada kosti intenzivno rastu, te više pogađa muškarce. Najčešće se pojavljuje u području oko koljena i pri kraju dugih kostiju ruku i nogu.

Osteosarkom karakterizira to da tumorske stanice izravno stvaraju osteoid (mješavinu bjelančevina koju izlučuju osteoblasti i koja postaje kost kada se u njoj odlože minerali). Ponekad se osteosarkom može javiti i kod starijih osoba, a tada je uglavnom vezan uz Pagetovu bolest i zračenje. U trenutku dijagnosticiranja 15-20 posto pacijenata ima metastaze na plućima ili ostalim kostima.

Rendgenska snimkaUzroci i rizični faktori

Ne postoji jasno definiran uzrok osteosarkoma, iako postoji tendencija da se ovaj tumor javi unutar obitelji. Također ne postoje ni poznate predispozicije za razvoj osteosarkoma.

Dijagnosticiranje

Osobe kojima je kasnije dijagnosticiran osteosarkom, liječniku se javljaju sa sljedećim sipmtomima:

  • bol
  • osjetljivost na dodir
  • natečene kosti,
  • ograničeni pokreti
  • iznenadan prijelom u inače zdrave osobe  

Kako se dragocjeno vrijeme ne bi gubilo na pogrešne dijagnoze i načine liječenja, nužna je rendgenska snimka područja zahvaćenog osteosarkomom. Jednom kada rendgenske snimke potvrde postojanje tumora, slijede računalna tomografija (CT), skeniranje magnetskom rezonancom (MRI) ili pozitronska emisijska tomografija (PET). Također, specijalist može obaviti i biopsiju kako bi utvrdio o kakvom se tipu stanica radi. Lokacija, veličina i proširenost tumora utječu na izbor i na ishod liječenja.

Liječenje

Za liječenje osteosarkoma zaduženi su stručno kliničko osoblje, specijalisti ortopedi i onkolozi. Kemoterapija može smanjiti tumor i tretirati moguća moguća metastaziranja, primjerice na pluća. Nakon toga može uslijediti kirurška operacija ekstremiteta, odnosno zahvaćenog područja, kako bi se spriječila amputacija.  Rekonstruktivna kirurgija također može biti opcija, a može uključiti niz operacija kako bi se reimplantirala tetiva ili ugradila proteza.

SkeniranjeU nekim slučajevima, nakon kemoterapije nije moguća operacija. U drugima, postoje oblici operacija koji su mogući, ali oni mogu oslabiti organizam. U takvim situacijama razmatra se radijacija, posebno ako je biopsijom ustanovljeno da se radi o specifičnom tipu stanica. Treba se poprinuti i za moguće komplikacije tijekom liječenja, kao i za nuspojave poput infekciju rane, bol i mučninu.  

Ishod liječenja

Ishod uvelike ovisi o tome u kojem je stadiju dijagnosticiran osteosarkom, o vještini liječnika i medicinskog osoblja, te o načinima liječenja raka. Ukoliko je bolest otkrivena relativno rano i liječena pravilno, šanse za preživljavanje prelaze 90 posto. Ako se radi o agresivnim oblicima tumora, koji su počeli metastazirati, šanse za preživljavanje iznose 50 posto. Ipak, točne prognoze se ne mogu davati jer svaki pacijent na liječenje reagira drugačije.

D. Šorgić

 Prati nas na Viber Public Chatu!