Zdravlje

Zdravlje

KOPB je treći najčešći uzrok smrti u svijetu

Foto: Shutterstock

KOPB, odnosno kronična opstruktivna plućna bolest vrlo je česta bolest, a opet – o njoj se začuđujuće malo govori i piše.

KOPB je kronična upalna bolest koja uzrokuje polagano ali postupno napredujuće otežano izdisanje zraka iz pluća uslijed suženja bronha. Često i bolesnici s potvrđenom dijagnozom KOPB-a ne znaju imenovati svoju bolest, pa nisu sigurni boluju li od emfizema, kroničnog bronhitisa ili pak samo „pušačkog kašlja“.

Simptomi KOPB-a

Tijekom godina je nezamjetna, a simptomi i znakovi bolesti javljaju se nakon desetljeća izlaganja štetnim česticama u udahnutom zraku, najčešće cigaretnom dimu. Potrebno je otprilike dvadeset godina pušenja kutije cigareta dnevno (tzv. pušačkih godina) do pojave prvih smetnji: kroničnog kašlja koji traje dulje od tri tjedna, često se ponavlja, ili se pak javlja kao „obični“ jutarnji kašalj uz iskašljavanje koji se obično pogrešno tumači kao znak aktivne borbe organizma i svojevrsnog čišćenja, a zapravo je nedvojbeni znak jedne od najvažnijih sastavnica bolesti – kroničnog bronhitisa. Također, često još nezamjetnije javlja se polako sve slabije podnošenje napora, ponekad uz čujno piskanje u prsima pri disanju.

Najčešće bolesnici pretpostavljaju da je gubitak kondicije normalan i očekivan uz uglavnom sjedeći posao, vožnju automobilom i nedostatak vremena za sport i rekreaciju, pa i nesvjesno izbjegavaju uspeti se stepenicama kad su pri ruci pokretne stepenice ili dizalo. Ne izlažući mišiće potrebi povećanog rada, godinama napredujuća zaduha ostaje neprimijećena.

Najčešći znakovi KOPB-a:

  • Svakodnevni kašalj s iskašljavanjem tijekom barem tri mjeseca unazad dvije godine

  • Nedostatak zraka (zaduhu) u tjelesnim aktivnostima
  • Piskanje u prsima
  • Pritisak u prsima, posebice u naporu
  • Plavkastu obojenost usnica ili noktiju
  • Česte infekcije dišnog sustava
  • Gubitak energije, bezvoljnost i umor
  • Nevoljno mršavljenje
  • Liječenje KOPB-a – prestanak pušenja je prvi korak

KOPB i emfizem

Osim kroničnog bronhitisa koji označava upalu bronha, u KOPB-u se javlja i emfizem. Emfizem označava gubitak plućnih alveola uslijed djelovanja štetnih čestica i plinova iz udahnutog zraka. Tanki zidovi alveola s vremenom pucaju, i one se spajaju u velike šupljine koje su beskorisne u procesu disanja. Zrak zarobljen u tim šupljinama (tzv. bulama) zbog suženja bronha bolesnici ne uspijevaju izdahnuti i on ostaje zarobljen u plućima. Bule osim toga pritišću ostale susjedne zdrave alveole u koje se zrak može udahnuti samo uz povećani rad dišnih mišića i tako disanje postaje naporno.

KOPB je nakon koronarne bolesti srca i moždanog udara treći najčešći uzrok smrti u svijetu. Često je udružen sa srčanim bolestima, povećava rizik od infarkta srca. Prestanak pušenja značajno smanjuje taj rizik.

Bolesnici s KOPB-om češće su prehlađeni, češće obolijevaju od pogoršanja bronhitisa, gripe i upala pluća. Nerijetko KOPB uzrokuje seksualnu disfunkciju, u udružen je s depresijom. Neobično je važno probiti barijeru srama i nelagode i o simptomima razgovarati s liječnikom.

Liječenje KOPB-a

Česta je zabluda da se KOPB ne može liječiti. Najveći korak je prestanak pušenja. Osim toga u  liječenju KOPB koriste se učinkoviti inhalacijski lijekovi, bronhodilatatori – lijekovi koji šire bronhe i održavaju ih prohodnima pa stoga olakšavaju disanje i podnošenje napora, poboljšavaju kvalitetu života i sprječavaju pogoršanja bolesti, a kod težih oblika s čestim pogoršanjima dodaju im se i inhalacijski kortikosteroidi. Mnoge su zablude o inhalacijskim lijekovima raširene zbog nepoznavanja činjenica. Primjerice: „inhalacijski lijekovi su slabiji od tableta“ ili „inhalacijski lijekovi su štetni za srce“.  Niti jedno ni drugo nije točno. Inhalacijski lijekovi djeluju upravo na mjestu gdje su potrebni, u dišnom sustavu, a liječenjem plućne bolesti smanjuje se rizik od bolesti srca. Inhalacijske lijekove vrlo je važno uzimati redovito i trajno. Pritom može pomoći držanje na noćnom ormariću kako bi se lijek mogao uzeti odmah nakon buđenja ili vezivanje uzimanja lijeka za neku aktivnost, npr. pranje zubiju.  Dobro je nositi inhalere na svaki kontrolni pregled i provježbati primjenu.

Bolesnici s KOPB-om trebaju biti upućeni na periodičku plućnu rehabilitaciju koja osim vježbi disanja uključuje savjetovanje o prehrani i tjelesnoj aktivnosti.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo