Iako je ksilitol već pokazao mnoge zdravstvene prednosti, ipak se malo zna o njegovom sprječavanju upale uha kod djece. Ovaj prirodni zaslađivač zaustavlja razvoj bakterija i smanjuje potrebu za antibioticima.
Ksilitol je prirodna niskokalorična zamjena za šećer, proizvedena od vlakana voća, povrća i drveća šljive, maline, kukuruza i breze. Ksilitol je sladak kao šećer, a mogu ga sigurno koristiti i dijabetičari.
Zdravstvene prednosti ksilitola su otkrivene za vrijeme nestašice šećera tijekom Drugog svjetskog rata u Finskoj, gdje se ksilitol proizvodio u izobilju i to do drveta breze. Zahvaljujući upotrebi ovog prirodnog zaslađivača, Finci su počeli primjećivati znatno smanjenje kvarenja zuba, kao i upala uha.
Zdravstvenu prednost ksilitola su potvrdila i brojna znanstvena
istraživanja. Rezultati jedne studije su pokazali kako mališani koji koriste žvakaće gume
obogaćene ksilitolom, imaju smanjenu učestalost upale uha za čak 40 posto.
Gotovo 75 posto djece doživi minimalno jednu upalu uha do trećeg rođendana. Iako je upala uha prvenstveno bolest dojenčadi i male djece, ona može utjecati i na odrasle. Postoje brojni razlozi zbog kojih djeca imaju veću vjerojatnost za razvoj upale srednjeg uha nego odrasli. Prvo, dječji organizam se ne može boriti protiv infekcija, jer se njihov imunološki sustav još razvija. Drugi razlog ima veze s Eustahijevom cijev smještenom u dječjem uhu. Riječ je o malom “hodniku” koji spaja gornji dio grla sa srednjim uhom. Dječja Eustahijeva cijev je kraća i ravnija nego u odraslih. To omogućava lakši ulazak mikroorganizama u srednje uho, uzrokujući infekciju. A ona može dovesti do upale srednjeg uha.
K. R.