Zdravlje

Zdravlje

Kvržica ispod vrata, ruke ili prepona je važan simptom Ne-Hodgkinovog limfoma – što morate znati?

Shutterstock

Naučite nešto o simptomu koji bi mogao otkriti da je u pitanju Ne-Hodgkinov limfom.

Prema pisanju Američke udruge za rak, upravo je ova bolest jedna od najčešćih oblika raka, posebno kod djece i mladih. “Šanse da će se bolest razviti kod muškarca je 1:42, a kod žena 2:52.”, navodi dr. George Nahas, onkolog. 

Što trebamo znati o ne-Hodgkinov limfomu?

Dr. Nahas navodi kako je puno stvari koje se trebaju znati o ovoj bolesti. Radi se o tipu raka krvi koji uključuje limfne žlijezde koje su važan dio normalnog funkcioniranja organizma. Na žalost kada one postanu kancerogene, formira se limfom”. Neki od tih limfoma napreduju vrlo polako – godinama – dok se drugi brzo šire – u nekoliko mjeseci. Ne-Hodgkinov limfom je češći od Hodgkinove bolesti. 

Razlikujemo dvije skupine limfoma 

One su međusobno različite po znakovima i simptomima, tijeku bolesti i odgovoru na liječenje. Jedna skupina su indolentni limfomi koje karakterizira nizak stupanj zloćudnosti, sporiji rast i napredovanje te skupina agresivnih ne-Hodgkinovih limfoma s visokim stupnjem zloćudnosti koji brzo napreduju i ako se ne liječe brzo završavaju sa smrtnim ishodom.

10 simptoma raka koje najčešće ignoriraju žene i 10 koje često ignoriraju muškarci – provjerite!

Iako agresivni ne-Hodginkov limfom brzo raste, dobro reagira na liječenje i bolesnik može u potpunosti ozdraviti. S druge strane indolentni ne-Hodgkinov limfom, iako dobro reagira na liječenje i može postići dugotrajno razdoblje bez simptoma (remisija), skoro uvijek se bolest ponovo vraća (relaps bolesti).

Koliko se uspješno liječi Ne-Hodgkinov limfom?

Dr. Nahas pojašnjava; “Kada je liječenje potrebno, ono može biti uspješno. Postoji spektar – od spororastućih do agresivnih oblika pa liječenje ponekad nije potrebno pa sve do kemoterapije”.

Tko je u rizičnoj skupini?

Američko udruženje za rak  izdvaja nekoliko faktora koji uključuju godine, spol, povijest bolesti u obitelji, slab imunološki sustav, 

“Iako postoje faktori koji će pacijenta staviti u rizičnu skupinu, još se nisu otkrili definitivni uzroci ove bolesti, pa je tako recimo poznato da je HIV povezan s razvojem, ali svaka osoba koja ima HIV ne mora imati ovu dijagnozu.”

DODATNI ČIMBENICI RIZIKA ZA RAZVOJ NE-HODGKINOVOG LIMFOMA SU:

 • veća izloženost nekim vrstama kemikalija,
 • genetski nasljedni poremećaji,
 • određene virusne infekcije (HIV,EBV,HCV),
 • transfuzije krvi,
 • dugotrajna oslabljena obrambena sposobnost organizma,
 • višestruki autoimuni poremećaji
 • i bakterijske infekcije (Helicobacter pilori).

Koja tri pitanja liječnik postavlja osobi koja može imati limfom? 

Dr. Nahas kaže da se radi o ovim pitanjima: 

 1. Znojite li se često tijekom noći? 
 2. Imate li temperaturu? 
 3. Jeste li izgubili puno kilograma u posljednja 3 mjeseca? 

Iako su ovo simptomi povezani s razvojem bolesti, ne znači da ju uvijek otkrivaju. Potrebno je napraviti dodatne testove koji će bolest potvrditi.

Prepoznajte na vrijeme: Ovih ranih 10 simptoma leukemije otkrivaju da odmah morate liječniku

Kvržica ispod kože

Prema pisanju Američkog udruženja za rak upravo je kvržica ispod vrata, ruke ili prepona jedan od važnih simptoma ove bolesti. Iako često nije bolna na dodir, može postati kada konzumirate alkohol. Kvržica može rasti tijekom vremena ili će se pojaviti nove na drugim dijelovima tijela. valja istaknuti kako ova promjena često simptom infekcije, posebno kod djece, a one znaju biti bolne na dodir te se vrate u početno stanje kada je infekcija liječena. Ali svakako je važno pri bilo kakvim promjenama koje ne prolaze posjetiti liječnika. Još neki od simptoma bolesti, ovisno u kojoj se fazi nalazi, mogu biti: 

 • Povišena temperatura nepoznatog uzroka (temperatura tijela viša od 38 °C)
 • Noćno znojenje
 • Malaksalost, umor
 • Gubitak težine i teka
 • Svrbež kože

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo