Melanom je agresivniji kod djece! - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Melanom je agresivniji kod djece!

Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali kako su određeni mališani s melanomom skloniji invazivnijem obliku bolesti od odraslih osoba oboljeli od potencijalno smrtonosnog oblika raka kože.

Znanstvenici su došli do ovakvog zaključka nakon detaljne analize medicinske dokumentacije 717 mališana i 1,368 odraslih osoba oboljelih od melanoma. Nakon što su usporedili rezultate biopsije sentinel limfnih čvorova, znanstvenici su pronašli kancerogene stanice kod 25 posto djece i 14 posto odraslih sudionika istraživanja.

kSentinel limfni čvorovi okružuju tumor dok je biopsija spomenutih limfnih čvorova standardni način kojim se procjenjuje širenje odnosno metastaziranje raka te određuje liječenje.

“Rezultati našeg istraživanja sugeriraju da između melanoma kod djece i odraslih postoji biološka razlika”, pojašnjavaju znanstvenici Johns Hopkins dječje bolnice iz Baltimorea.

Stručnjaci upozoravaju kako se iz dana u dan povećava broj djece oboljele od melanoma. Razlozi se kriju u pretjeranom i nezaštićenom izlaganju suncu, opeklinama te prečestoj upotrebi solarija kod maloljetnika. Kalifornija je odlučila tome stati na kraj, postavši prva američka savezna država koja je zabranila upotrebu solarija mlađima od 18 godina!

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Cancer.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo