Muče vas nesnosne glavobolje? Anemija, stres, previše kave... Sve su to mogući uzroci

glavobolja, Shutterstock 641921188

Mogao bi vas iznenaditi podatak da postoji prilično dugačka lista mogućih uzroka glavobolje. Neki razlozi koji stoje iza kroničnih glavobolja nisu ozbiljni, dok drugi mogu ukazivati na dublji zdravstveni problem.

Glavobolja ne bira spol, dob (sve je češća među mlađom populacijom), mjesto ni vrijeme. Pojavi se odjednom i ukoliko ne posegnemo za nekim od lijekova bol postaje sve jača i jača. Još je gore kad glavobolje zaredaju pa imate osjećaj da vam glava puca cijelo vrijeme.

Da bi se glavobolju smatralo kroničnom ona mora trajati najmanje 15 dana mjesečno, barem tri mjeseca zaredom.

Međutim, ukoliko vaša glavobolja traje dva tjedna i nakon toga se povuče to ne znači da ne biste trebali posjetiti liječnika. Uzroci neprekidne glavobolje – bila ona tenzijska ili migrenska – mogu biti posve banalni, ali i vrlo ozbiljni. Ovih 10 problema sa zdravljem mogli bi biti uzrokom vaših glavobolja.

4 vrsta glavobolja i kako ih liječiti

Vaš organizam je pod stresom

Neriješena stresna situacija može doprinijeti glavobolji. Napetost u mišićima vrata i lubanje izaziva tenzijsku glavobolju koja se pojavljuje kao reakcija tijela na stres i anksiozni poremećaj.

Što učiniti? Tehnike samopomoći i upravljanja stresom mogu biti od velike koristi. Rad s psihoterapeutom kroz kognitivnu bihevioralnu terapiju pomoći će vam da se lakše nosite sa stresnim situacijama i oslobodite tijelo napetosti koja rezultira stalnim glavoboljama.

Dehidrirani ste

Osoba koja se bori s čestim glavoboljama mora preispitati svoje životne navike, a dnevni unos tekućine jedna je od njih jer dehidracija može uzrokovati glavobolju. Stručnjaci vjeruju da količina krvi u organizmu opada ako ne unosite dovoljno vode tijekom dana. Smanjena razina krvi znači manji dotok kisika u mozak.

Što učiniti? Obratite pozornost na očite znakove dehidracije, poput intenzivno obojane mokraće, žeđi ili suhoće u ustima. Žene dnevno moraju unijeti približno 2,7 litara vode (putem hrane i pića), a muškarci 3,7 litara.

Mogući uzroci vaših glavobolja

Anemični ste

Postoje različiti uzroci anemije, poput nedostatka željeza u krvi ili smanjene količine vitamina B-12 i/ili folne kiseline. Također, može se raditi o kroničnoj bolesti koja uzrokuje anemiju. Simptomi anemije su: umor, opća slabost, kratak dah, glavobolja...

Što učiniti? Javite se liječniku primijetite li kod sebe simptome anemije. Ukoliko se radi o nedostatku željeza ili vitamina liječnik će vam preporučiti pojačani unos kroz propisanu terapiju.

Bolujete od kronične bolesti

Glavobolja je uobičajeni simptom kroničnih stanja poput fibromialgije, lupusa ili dijabetesa.

Što učiniti? Čak i kad niste u potpunosti sigurni da vas muči neki kronični problem zauzmite se kod svoj liječnika da provjeri u čemu je stvar i savjetuje vas o daljnjim koracima.

Vodite bitku s hormonalnom neravnotežom

U periodu prije menstruacije u ženskom tijelu pada razina estrogena što dovodi do glavobolje vezane uz sindrom PMS-a. Točnije, menstruacija je najčešći okidač za migrenske glavobolje kod žena. Slični problemi javljaju se tijekom menopauze, u trudnoći i postpartalnom razdoblju.

Što učiniti? Primijetite li da su vaše glavobolje vezane uz menstrualni ciklus, razgovarajte s liječnikom, a on vam može prepisati hormonalnu kontracepciju ili promjenu terapije ukoliko je već uzimate.

Muče vas sinusi

Većina glavobolja u području sinusa zapravo su migrenske glavobolje sa simptomima vezanim uz sinuse – tvrdi dr. Susan Hutchinson, direktorica Centra za glavobolju i migrenu.

Istraživanja su pokazala da se kod približno 90 posto ljudi koji posjećuju liječnika zbog glavobolja u području sinusa ustanovi da se radi o migreni.  

Međutim, ukoliko vas bole sinusi, a imate visoku temperaturu i začepljene dišne putove glavobolja koju osjećate vjerojatno je vezana uz bakterijsku upalu sinusa.

Što učiniti? Imate li upalu sinusa, glavobolja će se povući nakon antibiotske terapije koju će vam prepisati liječnik.

Vaš unutrašnji sat je poremećen

Budite li se ranije ili kasnije nego što je uobičajeno to bi moglo utjecati na vaš cirkadijalni ritam. Česta putovanja, promjena sredine ili vremenske zone česti su okidači za glavobolju.

Što učiniti? Ponekad niste u prilici voditi računa o tome da odlazite na spavanje uvijek u isto vrijeme, ali potrudite se da ne odstupate previše od rutine. Tako će vaš cirkadijalni ritam biti manje poremećen što će smanjiti i pojavu glavobolje.

Kako razlikovati glavobolje i kako ih liječiti?

Pijete previše kave

Kofein uzrokuje sužavanje krvnih žila i ukoliko kavu pijete svaki dan, vaš se organizam na to navikao. Problem nastaje kad preskočite npr. jutarnju kavu – krvne žile neće se suziti, a to će izazvati glavobolju.

Što učiniti? Pokušajte konzumaciju kave svesti na dvije manje šalice dnevno – tako ćete izbjeći pojavu glavobolje u slučaju kad iz bilo kojeg razloga preskočite kavu.

Uzimate previše lijekova za glavobolju

Nekontrolirano uzimanje lijekova protiv bolova može pogoršati stanje u kojem se nalazite i izazvati tzv. „rebound“ glavobolju. Glavni krivci za takvo stanje su ibuprofen, aspirin, acetaminofen kao i drugi lijekovi na recept.

Što učiniti? Uzimate li previše lijekova za glavobolju pokušajte jedan dan pauzirati ili drastično smanjiti količinu. Prođe li cijeli jedan dan, a da ne osjetite glavobolju to znači da ste se riješili „rebound“ efekta.

8 najčešćih okidača glavobolje

U rijetkim slučajevima uporna glavobolja može biti simptom tumora na mozgu

Pokušate li na Google-u pronaći odgovor za glavobolje koje vas muče mogli biste sami sebi dijagnosticirati tumor na mozgu. Opustite se: takvi slučajevi vrlo su rijetki. Ukoliko dosad niste patili od glavobolja ili su odjednom puno jače nego što su bile, vaš liječnik mogao bi preporučiti magnetnu rezonanciju glave. Nevezano uz takav slučaj, vrijedi s liječnikom popričati ukoliko vas redovito muče glavobolje, a vi im ne znate uzrok.

Kako se riješiti glavobolje i migrene?

M. R. S.

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!