Najstarija žena na svijetu ovu je popularnu poslasticu jela svaki dan - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Najstarija žena na svijetu ovu je popularnu poslasticu jela svaki dan

Shutterstock

Ako baš volite slatko, nastavite čitati…

Svi tražimo način kako usporiti starenje, a zdrav stil života je jedan od najboljih načina što uključuje zdravu prehranu, tjelovježbu i brigu o sebi. Još jedan važan dio dugovječnosti je svakako osjećaj sreće i zadovoljstva. 

Upravo je sve ove savjete slijedila nekad najstarija žena na svijetu i najdugovječnija osoba u povijesti čiji je životni vijek zabilježen, a preminula je u 122. godini. Njena tajna? Osim aktivnog života, Jeanne Calment svoju dugovječnost je dugovala i prehrani a ona je uključivala 900 g čokolade u tjednu. 

Ako često jedete ovu popularnu namirnicu, ona je razlog vašeg stalnog umora

U jednom je tekstu tako objašnjeno kako bi ona svaki obrok završila desertom i tako do kraja života. Dnevni su joj se obroci uglavnom sastojali od pirjane govedine te je izbjegavala jesti ribu, kao vrstu laganog obroka, a zamijenila ih je namirnicama koje sadrže puno nutrijenata. Zahtijevala je i nešto jače obroke uz dosta ljutih začina, a kada je bilo moguće, dodavala je obrocima maslinovo ulje koje pomaže u borbi protiv upala. 

Prema istraživanju koje je proveo Antioxidants & Redox Signaling magazin, čokolada sadrži puno dobrobiti za zdravlje pa se često ne smatra samo nevažnom poslasticom.
Pokazalo se kako je čokolada odlična za kardiovaskularno zdravlje i kako podržava i jača imunološki sustav. Pokazalo se kako bi potencijalno mogla biti i dobra zaštita od razvoja raka i infektivnih bolesti, a nudi pregršt i za mentalno zdravlje kao i za metabolizam.

Jedna šaka ovog voća čuva kosti od starenja, a često ga se niti ne sjetimo

Čokolada sadrži dosta antioksidanata koji se bore protiv slobodnih radikala, i to puno više od ostale hrane. Svakako se čini da je najstarijoj ženi na svijetu dobro došla. Uz naviku jedenja čokolade, ustajala je svako jutro u 6.45 i započela dan molitvom. Nakon toga je radila vježbe istezanja i fleksibilnosti, a sve iz stolice. Tada bi otišla pod tuš te tijelo mazala maslinovim uljem. 

Živjela je sama do 109. godine kada je preselila u starački dom, a tada je sudjelovala u nekoliko studija koje su se bavile osobama koje su doživjele 110 godina.

A. A.

Foto: Shutterstock 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo