Najveći stereotipi o muškarcima i ženama

muskarac-zena-veza-par-posao

Ovo su samo neki od najčešćih stereotipa o muškarcima i ženama. Radi li se samo o predrasudama na temelju spola, ili ovi mitovi sadrže tračak istine?

Par

Studije ukazuju kako doista postoje razlike između muškaraca i žena. Druge, pak, tvrde kako smo sličniji nego što mislimo. Pročitajte, i prosudite sami!

Stereotipi o muškarcima

Stereotip1: Muškarci su manje osjećajni od žena
Istina:
Istraživanje sveučilišta Vanderbilt pokazalo je kako i muškarci i žene iskuse jednaku količinu tuge. Žene su samo sklonije pritom posegnuti za maramicama. Drugim riječima, žene nisu osjećajnije, već jednostavno te osjećaje pokazuju, dok muškarci to ne čine.

Stereotip 2: Muškarci ne vole razgovarati.
Istina: Muškarci komuniciraju drugačije nego žene, no to ne znači kako nisu komunikativni. Stručnjaci tvrde kako je za muškarce razgovor pitanje "pregovaranja" svog statusa u društvu i borbe za položaj. Ovo je velika razlika u odnosu na žene, za koje je razgovor sredstvo uspostavljanja bliskosti i intimnosti.

Stereotip 3:  Muškarci stalno misle na seks.
Istina:
Iako se općenito smatra kako je muškarcima samo jedna stvar - seks - stalno na pameti, stručnjaci se slažu kako ovo mišljenje nije točno. Prema istraživanju Kinsey instituta samo 54 posto muškaraca misli na seks svaki dan, nekoliko puta dnevno. Oko 43 posto ih na seks misli nekoliko puta tjedno ili mjesečno, a preostalih 4 posto muškaraca o seksu razmišlja jednom mjesečno.

SeksUnatoč ovim podacima, ipak je istina kako muškarci na seks misle češće od žena. Oko 19 posto pripadnica ljepšeg spola o seksu razmišlja nekoliko puta dnevno, 67 posto nekoliko puta tjedno ili mjesečno, a 14 posto žena na seks misli jednom mjesečno.

Stereotipi o ženama

Stereotip 1: Žene su loši vozači.
Istina:
Stručnjaci sveučilišta Bradford pozabavili su se upravo ovim starim urbanim mitom. Rezultati njihovog istraživanja pokazali su kako su žene sposobnije kada su u pitanju mentalni zadatci i fleksibilnost. Ljepši spol imao je bolje rezultate i kada se radilo o pamćenju, pozornosti i motorici. Stručnjaci ovo objašnjavaju činjenicom kako je ženski hormon estrogen odgovoran za dio mozga koji upravlja motorikom.

Stereotip 2:  Sve žene žele djecu.
Istina: Naravno da ovo nije istina. Neke žene ne žele djecu – ovo je pitanje koje svaki par mora raspraviti prije braka. U posljednje je vrijeme primjetan porast broja žena koje vlastitim izborom nemaju djecu. Ako gledamo samo razdoblje od 1982. to 1995. godine, postotak žena koje su rekle "ne" majčinstvu porastao je s 2.4 na 6.6. posto. 

DjecaStereotip 3: Jedino što žene žele jest – udati se!
Istina: Da, nekim je ženama udaja jedini cilj u životu. No, s razmjerno visokom stopom razvoda (oko 40 posto), mnoge pripadnice ljepšeg spola postaju svjesne kako ulazak u bračne vode nije jamstvo sretnog i savršenog zajedničkog života. Također, u porastu je broj parova koji žive u "divljem braku". Podaci iz 2006. godine pokazuju kako je oko 51 posto Amerikanki neudano, uključujući žene koje su razvedene, udovice ili se nikada nisu udavale.

 D.Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!