Zdravlje

Zdravlje

Nakon prestanka pušenja srcu je potrebno oko 15 godina da se oporavi

Shutterstock

Pet godina nakon prestanka pušenja rizik od srčanih oboljenja se smanjuje za 38 posto

Bivši pušači će morati pričekati 15 godina da se rizik od bolesti srca i mozga vrati na razinu kao kod nepušaća, stoji u novoj studiji koja je provedena na sveučilištu Vanderbilt u Americi. 

Nakon analize podataka prikupljenih od 8700 osoba kroz 50 godina, znanstvenici su saznali koliko je vremena potrebno da se organizam pušača potpuno oporavi. 
Prema riječima voditeljice studije, Meredith Duncan, ovo je dobra vijest jer se srce i krvne žile puno brže oporavljaju od pluća.

Bolesti srca još uvijek vodeći uzrok smrtnosti u svijetu, a glavni faktor je često pušenje. Dobra je vijest i to što je pušenje “izašlo iz mode” nakon 1990. godine kada se puno pisalo o štetnosti te navike. 

Kako bi došli do što preciznijih rezultata, stručni je tim prikupio podatke iz studije koja se provodila od 1948. – 1975. godine te je uključivala dvije generacije ljudi od kojih su ½ bili pušači. 

Jednostavan i prirodan način za čišćenje smrdljivih sifona i odvoda

Tim Meredith Duncan je kao teške pušače izdvojio one koji puše kutiju cigareta dnevno 20 godina, a u studiji je zabilježeno da na teške pušače odlazi 70 posto srčanih udara.
Nakon 5 godina nepušenja, rizik od infarkta se smanjio za 38 posto. No, trebalo je otprilike 16 godina da se njihov kardiovaskularni sustav vratio na razinu prije nego su počeli pištiti. 

“Za osobe koje puše puno tijekom godina moglo bi se dogoditi da se stanje u krvožilnom plućnom sustavu nikada u potpunosti ne normalizira, ali je važno zapamtiti da rizik od oboljenja značajno pada i zato je ova studija važna”, zaključila je Duncan za Daily Mail. 

Odčepite nos i očistite sinuse u kratkom roku uz ove trikove

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo