Zdravlje

Zdravlje

Nova terapija zračenjem – bez nuspojava!

Radioterapija ili kolokvijalno “zračenje” jedna je od najčešćih metoda liječenja tumora kroz koju prolazi gotovo 70 posto onkoloških bolesnika. Iako sam postupak zračenja ne boli, nuspojave koje se javljaju kao posljedica zračenja mogu izazvati bol jer terapija oštećuje i zdrave stanice koje okružuju tumorno tkivo. Ovisno o dozi zračenja, ali i o mjestu zračenja, nuspojave variraju, a najčešće je riječ o umoru, promjenama na koži, skraćivanju daha, kašlju, otežanom gutanju, opadanju kose, mučnini i povraćanju.

Sada su olakšanje onkološkim pacijentima ponudili istraživači Sveučilišta u Missouriju koji su razvili novu metodu zračenja koja ne uključuje nuspojave. Za sada se tehnika pokazala uspješnom na miševima, a sljedeći je korak testirati ju na ljudima, no američki znanstvenici nisu otkrili kada bi to moglo biti.

Istraživači su iskoristili apsorbirajuću moć tumornih stanica, kojea psorbiraju više tvari od normalnih stanica, te ih “natjerali” da apsorbiraju posebno razvijene supstance koje uključuju bor. Prilikom zračenja, atom bora djeluje na rak tako da uništava stanice raka, ali ostavlja one zdrave netaknutima. “Reakcija je poput biljarskih kugli, a stanice raka se uništavaju iznutra, bez oštećenja okolnog tkiva”, izjavili su znanstvenici.

“Ova metoda podrazumijeva primjenu ionizirajućeg zračenja, odnosno upotrebu čestica i zraka velike energije koji, pretvarajući atome u ione, oštećuju genetski materijal žive stanice (DNA molekulu). Time se onemogućava daljnji rast stanica i njihovo razmnožavanje što rezultira odumiranjem stanica. Upravo taj fenomen koristi se u medicini za uništenje stanica tumora. Pomoću specijalne opreme stanice tumora izlažu se visokim dozama zračenja koje oštećuju njihov genetski materijal i na taj način sprječavaju daljnji rast tumora. Ozračene tumorske stanice neće odmah odumrijeti pa su potrebni dani i tjedni prije nego što rezultati liječenja budu vidljivi. Zračenje negativno utječe i na okolne zdrave stanice, ali se one relativno brzo oporavljaju od negativnih utjecaja zračenja”, objasnila je dr. med. Katarina Antunac, specijalistkinja radioterapije i onkologije.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo