Ove izjave nikada ne koristite ispred liječnika ako želite da liječenje da rezultate - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Ove izjave nikada ne koristite ispred liječnika ako želite da liječenje da rezultate

Neke stvari je bolje prešutjeti ako se nalazite u liječničkoj ordinaciji.

Liječnici su profesionalci ali su i ljudi, a neke stvari koje im pacijenti govore mogu ih iznenaditi ali i nervirati. Najgori scenarij u ordinaciji može biti da se dobro ne razumijete, što može voditi do neprimjerene njege. Kako biste iskoristili najviše iz tog odnosa pacijent – liječnik, morate aktivno sudjelovati u razgovoru, ali i neke stvari prešutjeti. Izbjegavajte ove greške.

Neistine

Ako niste iskreni, liječnik može pogriješiti kod dijagnosticiranja, a liječnik Chaye McIntosh savjetuje da nikada ne govorite laži liječniku.

Liječnici za rak otkrili što rade kako bi se zaštitili od zloćudnih bolesti – načina je mnogo i svi su jednostavni

Od simptoma do načina života pa do prehrane – sve riječima objasnite liječniku. Isto tako ne mogu naglasiti koliko je važno komunicirati o greškama koje ste napravili, kao na primjer preskakanje terapije. Ne skrivajte podatke radi straha“, ističe.

“Na putu sam“

Danas je moguće s doktorom obaviti razgovor i online što vam može puno pomoći ako ste u velikoj gužvi i nikako ne možete stići do ordinacije.

“Telemedicina je danas dostupna, a najgora stvar koju pacijent može tijekom takvog razgovora reci je da upravo vozi auto“, ističe dr. Rajinder Chahal, endokrinolog. “To je opasno i mnoge sam pacijente molio da ugase auto dok razgovaraju. Važno je održati odnos poštovanja i ako se ne vidimo u živo“ dodaje.

“Možda radije nešto drugo?”

Prema pisanju medicinskog časopisa Therapeutics and Clinical Risk Management, više od 40 posto osoba može biti krivo liječeno radi nesporazuma, zaborava ili ignoriranja savjeta liječnika.

“Kao pedijatrica se ne brinem samo o malim pacijentima već moram imati povjerenje u njihove roditelje. Kada preporučim terapiju, roditelji često traže alternativne metode i hvale se da znaju i za nešto bolje. Da, danas smo svi svjesniji zdravstvenih pitanja radi interneta, ali to ne znači da su informacije na koje nailazimo točne i kvalitetne“, ističe Maria Ortiz-Tweed, pedijatrica.

Znate li što je sve potrebno da COVID-19 postane endemska bolest? Imunolog Ilija Brizić zna odgovore

“OK, kako god…”

Svi gore navedeni problemi mogu se dogoditi i ako pacijent šuti, a oni ponekad jednostavno poslušaju naše mišljenje, čini se da čuju i prihvaćaju što govorim i na kraju ne uzimaju te lijekove ili se ne pojave na zakazanom pregledu“, pojašnjava dr. Bradley J. Katz, MD, oftalmolog.

Ako se ne slažete s mišljenjem liječnika ili imate pitanja, morate reći na glas inače liječnik neće imati priliku sve vam objasniti pa vi nećete donijeti dobru odluku kada je liječenje u pitanju.

“Ali influenceri kažu ovako…“

Liječnici su frustrirani epidemijom samo-dijagnoza, fenomenom kojeg nazivaju dr. Google, a sada mu se približio i dr. Instagram. Iz tog razloga je zadnja stvar koju žele čuti ono što ste pročitali na društvenoj mreži.

“To stvarno toliko vrijedi?“

“Često rješavam problem paučastih vena i onda me pacijent pita – to stvarno toliko košta?“, navodi dr. Faisal Siddiqi, te dodaje;  “To je teško pitanje koje nas stavlja u neugodan položaj kada preispitujemo svoju vrijednost. Kako sam specijalist za vene, moja se ordinacija razlikuje od opće prakse. Puno vremena odlazi na tretmane i stvari koje omogućuju rad. Volio bih da me pacijenti pitaju, ako već žele zahvat u mojoj ordinaciji, imam li u tom periodu posebne ponude za određeni zahvat…“.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo