Zdravlje

Zdravlje

Ove jednostavne vježbe mogu poboljšati pamćenje, otkrivaju stručnjaci

Shutterstock

Nova studija otkriva najbolje vježbe za mozak koje će poboljšati pamćenje.

Do danas znamo kako će tjelesna aktivnost dobro utjecati na naše fizičko zdravlje, ali čini se da mogu utjecati i na naš mozak

U studiji čiji su rezultati objavljeni u magazinu Journal of Epidemiology & Community Health, i gdje se pratilo oko 4500 odraslih osoba u Engleskoj tijekom cijelog dana u trajanju od tjedan dana, znanstvenici su analizirali koliko će tjelesna aktivnost utjecati na kratkoročnu memoriju, rješavanje problema ili mogućnosti procesuiranja stvari

Studija je otkrila kako će aktivnosti umjerene snage, ali i one intenzivne, pa čak i ako ih izvodite manje od 10 minuta, utjecati na bolje rezultate na testovima kognitivnih sposobnosti. Zaključili su kako osobe koje izvode ove vježbe imaju bolju radnu memoriju i veliki se utjecaj primijetio kod planiranja i organiziranja. No osobe koje su većinu vremena provodile u krevetu, ili sjedeći, te su se jako malo kretali, mogu računati na 1 do 2 posto slabije rezultate.

Kampanjac ste kad je u pitanju vježbanje, ali očekujete rezultate? Evo što o tome misli trener

Kako se studija bavila već provedenim analizama, nisu im bili poznati svi podaci sudionika o njihovom zdravlju ili kognitivnim sposobnostima. Zaključak bi jednostavno mogao biti da osobe koje se više kreću imaju bolje kognitivne sposobnosti, naveo je autor studije John Mitchell, s instituta za Sport, vježbanje i zdravlje u Londonu. No dodaje kako bi istraživanje mogli ukazivati da samo minimalne promjene u svakodnevici mogu utjecati na naše pamćenje.

Najbolje vježbe za pamćenje 

Iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti savjetuju da pokušate izvoditi više od jedne navedene vježbe za bolji rad mozga, a one uključuju: 

  • Ples
  • Čučnjevi ili hod na mjestu dok gledate omiljenu seriju 
  • Uključite hodanje u rutinu
  • Hodanje stepenicama
  • Prošećite psa, a ako nemate svog, uzmite susjedovog jer istraživanja pokazuju da osobe koje imaju psa u danu hodaju i do 22  minute više od prosjeka.

Trebate li vježbati ujutro ili navečer? Iznenadit će vas što se događa s tijelom ovisno o dobu dana

Ipak, zadnje studije otkrivaju kako intenzivnije aktivnosti ustvari jesu najbolji način zaštite zdravlja mozga. Iako nisu naveli o kojim se točno aktivnostima radi, ali one mogu uključivati: 

  • HIIT trening
  • trčanje 
  • plivanje
  • bicikliranje
  • plesanje 

Dodatni je savjet stručnjaka da sjedenje zamijenite kratkim “treninzima”, što može značiti da ćete se samo popeti stepenicama ili par minuta posvetiti čučnjevima. 

A. A:

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo