Ljepota

Ljepota

Kampanjac ste kad je u pitanju vježbanje, ali očekujete rezultate? Evo što o tome misli trener

Shutterstock

Zašto uvijek “padamo” na iste fore koje ne prolaze…?

NEW YEAR – NEW ME! Moš’ si mislit; svake godine slična priča, slična obećanja i slični rezultati….motivirani prvih tri/četiri  tjedna siječnja a onda se sve nekako razvodni. Poznato? 

E da, povratak siječanjskim odlukama je opet tamo negdje oko lipnja, taman prije nego u srpnju izađemo na plažu, s naravno realnom željom kako ćemo unutar 5 – 8 tjedana napraviti čudo, što s redukcijom potkožnog masnog tkiva, što s pločicama na trbuhu boljim nego u salonu keramike! Priznajem, možda sam malo pretjerao radi umjetničkog dojma, ali svi znamo da nisam baš daleko….barem što se tiče one ‘većine’ koja svake godine iznova misli kako se kampanjskim vježbanjem može učiniti ‘puno u malo vremena’, jer naravno za kontinuirani transformacijski proces nemaju vremena a tu imamo i još podosta maštovitih izgovora…..

U jednoj situaciji plan vam može uspjeti…

Ali ok, u jednom su kampanjci u pravu; DA, može se napraviti ‘transformacija’ unutar 5 – 8 tjedana ali to vrijedi za sve one mlade kojima su procesi izgradnje tijela (anabolički procesi) na svom vrhuncu te kod njih funkcionira i ‘najlošiji’ trening plan u ‘najkraćem’ vremenu. 

Ako niste u toj čarobnoj skupini (cca 16/17 pa do nekih 22. godine) za vas ne vrijede spomenuta pravila jer povećanjem naše kronološke dobi procesi ‘izgradnje tijela’ ustupaju mjesto procesima ‘razgradnje tijela’, što laički zovemo starenjem pa se stoga i svaki takav pokušaj kampanjske tjelovježbe primarno svodi na spartanski režim redukcije hrane (ogromni kalorijski deficiti koji ne rezultira ničim dobrim/upravo suprotno, drastično usporava naš metabolizam) te mahnitim vježbanjem 4 – 5x tjedno jer eto moramo stići ‘skinuti’ te kile do plaže (e sad tu ide ona ‘FACE PALM’ emoji koji se nekoliko puta lupi po faci i tri puta zakoluta očima!).

Postoje li “savršene vježbe”? Trener izdvaja tri najbolje, a mogu ih izvoditi svi

Ekipa moja, znate onu priču o kornjači i zecu?!

Pa zašto po XY put pokušavate biti ‘zec’ kada nemate kapaciteta niti predispozicije za isto? 

Konkretno znači da vam jurnjava rezultata u kratko vrijeme možda može donijeti ‘brze rezultate’ u vidu tjelesne transformacije ali vam dugoročno ‘ispod površine’ donosi sljedeće:

  • Drastično usporavanje metabolizma/yo – yo efekt nakon prestanka spartanskog režima prehrane
  • Kronični umor jer tijelo nije naviklo na 8 tjedana drilla uz izuzetan manjak kalorija
  • Moguću ozljedu jer se tijelo ne stigne oporaviti od treninga/nema potrebne nutrijente niti ima kvalitetan san (koji je osnova svih naših procesa obnove/napretka sposobnosti)
  • Podizanje kortizola te drugih stress hormona koji nas konstantno drže u ‘simpatikus’ modu (fight of flyght mod) a isti nam ‘ne dopušta’ tijelo da se opusti, rastereti ili ‘odmori’

Kako god okrenete, ne postoji niti jedan jedini kvalitetni razlog za kampanjsko vježbanje, a svima vama koji ipak sebi dajte lažne izlike zašto je bolje biti kampanjac vs. marljivog/kontinuiranog vježbača poručujem da si preispitate prioritete jer kampanjsko vježbanje nije i ne može biti u skladu sa zdravljem a budite sigurni da s godinama naši ciljevi postanu sve bliži ‘zdravlju’ a sve dalji ‘izgledu’, a vama ostaje samo kada i u kojem trenutku ćete si priznati istinu! Pusa od mene…!

Ako želite smršaviti bez jo-jo efekta, držite se ovih 7 jasnih uputa

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo