Zdravlje

Zdravlje

Ove svakodnevne navike su toliko loše da mogu predstavljati i prijetnju zdravlju

shutterstock

Pokušajte ih ukloniti iz rutine.

Briga o zdravlju i o higijeni će njegovati i psihičko zdravlje, samo se prisjetite koliko ste opušteni nakon tople mirisne kupke ili kako se osjećate nakon što uklonite šminku s lica… No jeste li znali da neke od higijenskih navika mogu biti i loše za zdravlje? Dr. Mike Bohl, osobni trener i direktor medicinskog centra navodi kako postoje četiri higijenske navike zbog kojih se možete i razboljeti. 

Svakodnevica je svima puna obaveza, a uz brojne obaveze važno je i paziti na higijenu koja uključuje i pranje zubi, tuširanje, pranje ruku i lica, pospremanje kuće i rublja, a ne služe sve kako bismo dobro izgledali. 

Dr. Bohl pojašnjava “Infektivne bolesti su uzrokovane mikroskopskim organizmima kao što su bakterije i virusi, a najbolji način da ih se riješimo je upravo održavanje higijene. Nastavite raditi sve čemu su vas roditelji naučili, samo ponekad pripazite radite li sve kako treba. Postoje posebne stvari kojih morate biti svjesni kada vas higijenske navike mogu dovesti i do bolesti. 

1. Ne perete ruke 

Nadamo se da ne mislite kako pranje ruku i nije tako važna stvar, a ako preskačete tu naviku, na najboljem ste putu da se razbolite, a da toga niste niti svjesni, smatra dr. Bohl. Bakterije i virusi koji se mogu nalaziti na rukama ne predstavljaju rizik baš vašim dlanovima, ali će ga predstavljati onome što njima dotaknete, ako ih niste oprali. 

Dr. Bohl ističe: “Koža djeluje kao dobra barijera protiv zaraznih bolesti, ali isto tako virusi i bakterije mogu puno lakše uči u organizam kroz sluznicu koja se nalazi u nosu, ustima ili na očima. Pa ako niste oprali ruke ali ste dirali lice, možete lako bakterije i viruse unijeti u organizam bez da ste toga svjesni”. Dakle perite ruke često, posebno ako dirate površine za koje znate du su prljave. 

2. Ne perete cijelo tijelo kada se tuširate 

Čišćenje cijelog tijela kada se tuširate ili kupate je velika stvar pri izbjegavanju bolesti. Dr. Bohl pojašnjava kako to uključuje i područje pazuha, ispod grudi, vrata…  Svi pregibi na koži mogu biti vlažni i tako savršen dom bakterijama. Ako ih sve ne očistite kako treba, infekcija se upravo na njima može razviti. 

Loše ste volje i bez energije? Ove 4 jednostavne navike će odmah popraviti raspoloženje

3. Ne koristite zubni konac 

Zube je važno prati, a šanse su da vas stomatolog mora upozoravati da ih morate čistiti i koncem su velike. Upravo je važan korak pri pravilnom održavanju higijene i ne smije se ignorirati. 

Dok četkanje čisti veći dio zubne površine i odstranjuje nakupine bakterija koje zovemo plak, dlačice četke ne mogu doprijeti do svakog skrivenog kutka zuba ili između njih. Čak i najuporniji “četkači” znaju imati problema s upaljenim desnima koje pak mogu dovesti do ozbiljnijih periodontalnih oboljenja poput periodontitisa koji uzrokuje obolijevanje desni, ispadanje zubi i gubljenje koštanih struktura koje podržavaju zube. Zato je važno koristiti zubni konac. 

4. Pretjerujete u pranju lica 

Lice je potrebno umiti i nakon buđenja, a posebno nakon što ste cijeli dan na licu imali šminku. Umivanjem se osim nečistoća rješavamo i viška ulja, ali se niti s umivanjem ne treba pretjerivati. Čak i ako lice perete tri puta u danu, može doći do komplikacija. Ako lice čistite uz pomoć sredstava koja sadrže kemikalije više puta u danu, možete kožu lišiti prirodnih ulja koja služe i kao prirodna barijera, pa tako koži nanijeti više štete nego koristi. 

Ako želite lijepu i zdravu kožu zimi slijedite ove jednostavne korake pravilne njege

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo