Ljepota

Ljepota

Ako želite lijepu i zdravu kožu zimi slijedite ove jednostavne korake pravilne njege

Zbog niskih temperatura pokrivamo svaki komadić tijela, no lako zaboravljamo na njegu kože.

Regenerativni postupci nužni su tijekom hladnih dana kako bi se ponovno postigla ravnoteža, a usporili svi procesi koji su posljedica kako vanjskih tako i unutarnjih faktora. Ponekad je dovoljno samo promijeniti dnevnu rutinu njegovanja kože. Ništa nije izgubljeno – prihvatite se posla i uživajte u lijepoj koži! 

Osim hladnog zraka koža može postati suha i siva radi boravka u zatvorenim grijanim prostorima. “Zima utječe na kožu na nekoliko načina, a kakve će posljedice biti ovisi o tome koliko je vaša koža osjetljiva, ali općenito će ona isušiti kožu i poremetiti njenu teksturu”, navodi Dr. Barbara Kubica. Osim što koža može postati suha, hladan zrak može na razne načine utjecati na nju. Liječnica dodaje kako će koža biti sklona crvenilu, ponekad će doći do pucanja kapilara, a i neki postojeći kožni problemi se mogu pogoršati. 

“Možda ste i primijetili kako vam je i koža na usnama suha i kako lako puca, pa kad lice mažete kremom, možete i usne.”, dodaje liječnica. 

Prije nego izađete van, pripremite kožu kako bi je zaštitili od utjecaja vanjskih faktora jer je puno lakše djelovati preventivno nego popravljati štetu. Smatra kako je važno i paziti koje sastojke stavljate na lice, a potrebno je smanjiti upotrebu seruma na bazi vode prilikom jutarnje njege. Ako vaša koža može podnijeti jake i masnije kreme, koristite njih jer će bolje štititi kožu od vanjskih faktora ali i suhog zraka u kući.  

Bez obzira na to da li imate masnu ili suhu kožu, tijekom zime svi imaju sklonost ka isušivanju, crvenilu i ljuskanju. A pogotovo kod izlaganja hladnoći prilikom skijanja, vožnje romobila ili bicikla, trčanja, ali i hodanja. Spoj vlage bilo od znoja, suza ili kiše i snijega s hladnim zrakom i vjetrom traži pojačanu zaštitu. Bogate, hranjive kreme s masnim kiselinama i ceramidi onemogućit će dodatno isušivanje, a istovremeno razviti dobru zaštitnu barijeru od vanjskih utjecaja. Kod masnije kože izbor su alfa-hidroksi kiseline koje sprečavaju isušivanje, ali sudjeluju i u seboregulaciji. 

Dr Kubicka preporučuje ulja s vitaminom E i vitamin B. Cink je isto tako ključni sastojak koji brine o zdravlju vaše kože. Ako ste se vratili iz šetnje i lice vam je crveno i suho, možete to popraviti nanošenjem dodatnog sloja kreme koja može sadržavati aloe veru ili ulja koja sadrže vitamin B. 

Što još možete učiniti za svoju kožu? 

Ako do danas svoju kožu niste upoznali s retinolom, dr. Shirley Chi, dermatologinja, smatra da je sad pravo vrijeme da to učinite. Ako ih niste koristili tijekom ljeta jer ste čuli da se ne slažu dobro sa suncem, zimski mjeseci su stvarno idealno doba da započnete s korištenjem retinola jer je zrak suh i hladan, a sunce ne morate izbjegavati. Koristite ih pažljivo na početku kako biste vidjeli kako vaša koža tolerira retinol. 

Koje se kožne bolesti pogoršavaju zimi? Ekcemi, psorijaza, ali i akne postaju još veći problem

Ovlaživači zraka u prostoru, pravilna njega, ali i adekvatna prehrana mogu i te kako pomoći tijekom zimskih mjeseci, u sezoni centralnog grijanja, znatno se smanjuje postotak vlage u zraku (ispod 10 posto) što dovodi do isušivanja kože. Kako bi koža bila dovoljno hidrirana, potrebno je više od 30 posto vlage u zraku. Stoga se preporučuje ovlažiti zrak u prostorijama u kojim boravimo primjenom ovlaživača zraka ili postavljanjem vlažnih ručnika preko radijatora.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo