Ovi simptomi otkrivaju da vam je potrebna gastroskopija: Kako izgleda pregled i kako se pripremiti - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Ovi simptomi otkrivaju da vam je potrebna gastroskopija: Kako izgleda pregled i kako se pripremiti

Što je gastroskopija?

Radi se o endoskopskoj dijagnostičkoj metodi koja dopušta da liječnik pregleda stanje jednjaka i sluznice,  unutrašnjosti ždrijela, želuca i dvanaesnika. Ova je pretraga  nezaobilazna metoda dijagnostike u bolesnika s problemima gornjeg dijela probavnog sustava.

Tijekom pregleda fleksibilna se cijev, koja se naziva endoskop, se kroz usta spušta do jednjaka, želuca ili dvanaestnika. Ta cijev ima kameru na kraju koja je osvijetljena te povezana s monitorom, što će liječniku omogućiti da provjeri stanje organa kako bi potvrdio ili odbacio sumnje na nepravilnosti, poput upala i čireva.

Tijekom pregleda, liječnik može radi biopsije i analize uzeti komad potrebnog tkiva, a on se odstranjuje potpuno bezbolno uz jednokratnu pincetu koja se uvodi kroz endoskop. Tijekom pregleda se može napraviti i fotografija koju možete čuvati radi budućih pregleda.
Pregled obavlja stručnjak, gastroenterolog.

Kada je potrebno ići na gastroskopiju?

Liječnik vam je savjetovao da napravite gastroskopiju kako biste saznali što uzrokuje vaše simptome. Rezultat će pomoči liječniku odlučiti koji je tretman najbolji ili koje još preglede morate napraviti.

Iako se cijeli život brine o pacijentima, kada se moždani udar dogodio njoj, simptome nije prepoznala

Gastroskopija se može savjetovati radi brojnih razloga: problema s probavom, anemijom, naglim gubitkom kilograma, povraćanjem, krvarenjem, kiselinom iz želuca ili problemima s gutanjem. Može se koristiti i kao tehnika da se provjere prošle dijagnoze i je li liječenje bilo uspješno.

Može li se pregled obavljati u anesteziji?

U nekim se ustanovama može koristiti i sprej radi lokalne anestezije koji se šprica u grlo, a efekt je sličan onome nakon što primite injekciju kod stomatologa. Sigurno će pomoći liječniku da lakše napravi pregled a i pacijentu da se opusti. U ovom je slučaju pacijent potpuno svjestan pregleda pa će liječnik moći i komentirati što vidi tijekom istog. Anestezija se može dati i putem igle u svrhu opuštanja ako je pacijent prenervozan i u strahu.

U ovom slučaju ne možete se vratiti isti dan na posao, ali ako se pregled napravi bez sedacije, možete nastaviti s normalnim aktivnostima.

Kako izgleda gastroskopija?

Nakon špricanja lokalnog anestetika u grlo i postavljanja bolesnika u ležeći položaj na lijevom boku pristupa se pregledu uvlačenjem endoskopa kroz usnu šupljinu u jednjak i dalje dok bolesnik normalno diše na usta i nos, a sekreti se slijevaju u zato pripremljenu posudu, pojašnjavaju liječnici iz Poliklinike Aviva. Ako liječnik procijeni da je potrebno, moguće su dodatne pretrage ili uzimanja uzoraka tijekom same pretrage; uzimanje uzorka za PHD analizu i/ili  brzi urea test – CLO test za dokazivanje prisustva bakterije Helicobacter Pylori ili PHD + dokaz bakterije H. pylori, a te pretrage se dodatno naplaćuju uz gastroskopiju.

Ako vam otiču ova tri mjesta na tijelu, možda se radi o simptomima dijabetesa

Kako se pripremiti za gastroskopiju?

Kod gastroskopskog pregleda smeta bilo kakav sadržaj u šupljini probavne cijevi, te je potrebno da bolesnik bude natašte na dan pregleda, a večer prije se preporučuje samo lagani obrok. Pacijenti koji uzimaju lijekove protiv zgrušavanja krvi npr. Martefarin moraju pauzirati 5 dana prije pretrage. Pacijenti koji uzimaju inzulin trebaju se konzultirati s liječnikom ili medicinskom sestrom prilikom naručivanja.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo