Zdravlje

Zdravlje

Ovo su neke od najzaraznijih bolesti kojih se morate čuvati uz COVID-19

Shutterstock

COVID-19 je već više od godine dana velika novost kada su u pitanju zarazne bolesti, ali na žalost ne postoji samo jedna takva…

I danas diljem svijeta ljudi mogu radi zaraznih bolesti imati velikih zdravstvenih problema, a ovo su neke od njih.

Obična prehlada

Uzrokuje je više od 200 različitih virusa, a bez kriterija napada ljude diljem svijeta, bez obzira na to koliko su stari i kakvog su zdravstvenog stanja. Odrasle osobe od prehlade pate dva do tri puta u godini, dok djeca mogu zaraditi i 10 prehlada tijekom godine.
Diranje lica nakon što ste dirali površine na kojima se nalazi virus je najčešći uzrok prehlade. Simptomi su svima poznati – umor i nos koji curi. Ako se ne liječi može prerasti i u ozbiljnije bolesti.

Gripa

Virus koji je odgovoran za gripu je zarazan i može živjeti na površinama i do 48 sati. To znači da se možete zaraziti i samo ako dirate predmete na kojima se nalazi virus. Isto se odnosi i na situaciju ako dođete u kontakt sa zaraženim kapljicama koje je u zrak pustila zaražena osoba.

Simptomi gripe su dobro poznati; temperatura, kašalj, grlobolja, umor, glavobolja i bol u zglobovima.

Što liječnici i oboljeli od lupusa žele da znate o toj bolesti? Ne zna se ni točan broj oboljelih u Hrvatskoj

Vodene kozice

Radi se o jako zaraznoj bolesti, prije nego se razvilo cjepivo, 50 posto djece ih je dobilo do 5 godine života a 90 posto do 12 godine.

Virus koji je odgovoran za ovu infekciju, koja se manifestira u obliku malih prištića na tijelu, se najčešće širi putem zraka. Čak i kad zaražena osoba više nije u prostoriji, on može biti u zraku nekoliko sati. Ako ih ima trudnica, to može rezultirati promjenama kod fetusa.

Streptokok

Radi se o najčešćem uzroku bolnog grla kod djece ali i odraslih. Bakterija odgovorna za ovu bolest isto se može širiti zrakom ako je zaražena osoba kihnula u prostoriji. Otkriće lijeka je rizik od komplikacija ove bolesti svela na minimum.

HPV

Većina će seksualno aktivnih osoba imati i HPV jednom u životu, postoji više vrsti ove bolesti, što znači da osoba može biti zaražena zbog više vrsti virusa ili istim nekoliko puta. U velikom broju slučajeva, infekcija neće davati nikakve simptome, a ponekad može nestati i sama od sebe. Ako se ne liječi može ostaviti posljedice, a cjepivo koje je dostupno djeluje kao dobra zaštita.

Tuberkuloza

Uzrokuje ga Mycobacterium tuberculosis,  a  bolest se širi kapljičnim putem. Na primjer, ako je zaražena osoba kihnula, kapljice će se proširiti zrakom i tako mogu zaraziti druge. Tuberkuloza će prvo „napasti“ pluća, uzrokovati stalni kašalj, bol u prsima i ostale probleme.

Ebola

Za razliku od drugih zaraznih bolesti, virus ebole se obično ne prenosi zrakom. Zaraziti se možete u kontaktu sa slinom zaražene osobe, krvi ili ostalim tjelesnim tekućinama. Temperatura praćena groznicom, jaki umor, glavobolje i bol u mišićima su prvi simptomi bolesti. Ostali se javljaju nakon nekoliko dana i puno su ozbiljniji.

Jedna česta bolest može biti i prvi rani znak razvoja raka gušterače – reagirajte na simptome!

Sifilis

Sifilis se prenosi seksualnim putom, dok ga neki mogu dobiti i putem zaražene igle. Smatra se da je moguće da se prenese s majke na dijete. Bolest ima 3 faze i javljaju se razni simptomi, poput čireva i temperature. Ako se ne tretira, može oštetiti srce, mozak, jetru i kosti.

Virusni gastroenteritis

Gastroenteritis je posebno zarazan jer se može širiti na mnogo načina. Možete ga dobiti preko vode ili hrane koja ga ima u sebi. Direktni ili indirektni prijenos od strane zaražene osobe je također moguć. Možete se razboljeti i ako dirate, na primjer, kvaku na kojoj se on nalazi.

Kihanje, iako nije simptom bolesti, može prenijeti virus na druge, kao i povraćanje, koje je simptom. Na oba se načina zaražene kapljice šire zrakom. Proljev i povraćanje jesu najuobičajeniji simptomi.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo