Personaliziran test krvi – nova nada za liječenje raka?

lijecnik-krv-istrazivanje2

Američki stručnjaci razvili su personaliziran test krvi koji može pokazati koliko je učinkovito liječenje raka, te je li se bolest vratila.

TumorTest prepoznaje promjene kod DNA tumora, koje su posebne kod svakog pacijenta. U budućnosti, ovi "genetski otisci prstiju" mogli bi se koristiti za detektiranje posljednjih ostataka tumora, prenosi časopis Science Translational Medicine.

Trenutno su takve tehnike vrlo skupe, ali cijene padaju.

Stručnjaci se nadaju kako će se jednog dana ovaj test koristiti za uočavanje ponovnog javljanja raka, prije nego što su to u stanju primijetiti skeneri.  

DNA, prikupljen od pacijenata volontera, skeniran je u potrazi za premještanjem velikih nakupina genetskih informacija do kojih dolazi kod stanica tumora, ali ne i normalnih stanica.

Poznata kao "Personalizirana analiza preuređenih krajeva", tehnika je razvijena uz pomoć šest kancerogenih i normalnih uzoraka tkiva, koji su uzeti od četiri pacijenta s rakom crijeva, te dvije pacijentice s rakom dojke.  Pronađeno je između četiri i 15 premještaja u svakom od šest uzoraka.

Uz pomoć uzorka krvi od dva pacijenta s rakom debelog crijeva, stručnjaci su ustanovili kako je ovaj test dovoljno osjetljiv za detekciju markera, odnosno "otiska" DNA koji se proširio iz tumora u krv.

Krvne staniceU testu provedenom na jednom pacijentu, nakon operacije, razine markera DNA opale su zbog uklanjanja glavnog tumora. Naknadno su ponovno porasle, što sugerira kako je dio tumora ipak ostao u organizmu.

Nakon kemoterapije, te druge operacije, razine markera DNA ponovno su pale. Testovi su i dalje detektirali znakove tumora, što je značilo da i dalje postoje kancerogene lezije na pacijentovoj jetri, gdje se tumor proširio.  

Potrebna su dodatna istraživanja kako bi takvi testovi mogli sa sigurnošću prepoznati ponovno javljanje raka.

D. Šorgić

 Prati nas na Viber Public Chatu!