Zdravlje

Zdravlje

Pitate se zašto ste stalno bolesni zimi… Za to postoji razlog, otkrivaju znanstvenici

Shutterstock

Ako se pitate zašto vas uvijek napadne gripa ili prehlada zimi, odgovor je tu!

Novo istraživanje otkriva kako hladan zrak utječe na naš nos i imunološki sustav. Čim temperatura postanu niže, dolazi do, čini se, neizbježnog: gripe ili prehlade. Iako postoji mogućnost da te bolesti dobijemo i u drugo godišnje doba, znanstvenici su konačno shvatili zašto je zimi sve puno gore. Prema rezultatima nove spomenute studije, razlog je relativno jednostavan: Sezonski hladan zrak oštećuje imunološki sustav nosa. 

Možda niste toga bili svjesni ali kada padna temperatura vani, ona je niža i u nosu, a oko 50 posto stanica koje se bore protiv virusa i bakterija, a koje se nalaze u njemu neće preživjeti. Što znači da je hladan zrak povezan s više infekcija upravo jer ste izgubili pola imuniteta samo radi pada temperatura, pojasnio je otorinolaringolog Benjamin Bleier, profesor na sveučilištu Harvard. 

Evo kako se ustvari sve odvija: jednom kad respiratorni virus ili bakterija uđu u nos, prednji dio nosa je toga svjestan. Nakon što nos postane svjestan “nametnika”, stanice u nosu krenu proizvoditi bilijune izvanstaničnih vezikula (EV) koje se ne mogu dijeliti kao stanice ali su dizajnirane da uništavaju virus. Tako da kad virus uđe u nos, zalijepi se na njih umjesto na stanice.  Kopije tih stanica nastaju u sluzi koja će zarobiti viruse i neće im dati da se množe i upravo je to jedan od načina na koji se organizam bori da virusi i bakterije ne uđu dublje u tijelo. 

Ako želite biti zdravi i živjeti kvalitetno, ne zaboravite jesti ove namirnice

Iako su znanstvenici otkrili da će se proizvodnja EV-a povećati za 160 posto kada je nos napadnut, hladno vrijeme će ipak smanjiti njihovu mogućnost da se bore protiv virusa  što znači da je teško prevenirati gripu ili prehladu. 

Prehlada ili gripa? 

Obična prehlada jest virusna upala sluznice nosa i prednjeg dijela ždrijela karakterizirana izrazitom hunjavicom, kihanjem, osjećajem začepljenosti nosa i ušiju, suhoćom, stezanjem i laganim bolom u ždrijelu. Obično nisu prisutni opći simptomi. Bolest počinje nakon inkubacije od 1 do 3 dana i najčešće traje oko tjedan dana, nakon čega dolazi do potpunog ozdravljenja. Influenca (gripa) jest lako prenosiva, teška i kratkotrajna zarazna bolest koju uzrokuju virusi influence. Bolest se prenosi kapljičnim putem u bliskom kontaktu sa zaraženom ili oboljelom osobom i pojavljuje se nakon kratke inkubacije od 1 do 2 dana. Početak bolesti je nagli s jako izraženim općim simptomima: vrućica, bolovi u mišićima, malaksalost i glavobolja. Postepeno se razvijaju i drugi simptomi kao što su osjećaj pečenja i stezanja u nosu, suhoća i bol u grlu, promuklost, bol iza prsne kosti te suhi kašalj koji postepeno prelazi u produktivni. Najčešća je komplikacija upala pluća, uzrokovana virusom gripe ili kao sekundarna bakterijska infekcija.

Ovo su ključni koraci za uspješno snižavanje razine kolesterola, upozoravaju stručnjaci

 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo