Zdravlje

Zdravlje

Prepoznajte melanom na vrijeme

Rak kože najčešći je oblik raka, međutim, nisu svi oblici ove bolesti smrtonosni. S druge strane, melanom je najpoznatiji oblik raka kože, no u stvarnosti je riječ o “samo“ pet posto slučajeva raka kože. Njegova opasnost leži u kasnom otkrivanju, što u 80 posto slučajeva završi smrću.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, dva do tri milijuna ljudi godišnje oboli od nekog oblika zloćudnog tumora kože, 132 000 oboli od melanoma od kojih godišnje umire 41 .000 osoba. U svijetu, ovisno o zemljopisnim područjima, broj novooboljelih raste između tri i sedam posto godišnje. Prema podacima Registra za rak Republike Hrvatske od 1968. do 1995. godine učestalost malignog melanoma povećala se za 309, a smrtnost od melanoma za 310 posto. Zadnji zaokruženi podaci iz 2008. godine govore da u našoj zemlji od melanoma oboli 13,4 muškarca i 11,9 žena na 100.000 ljudi. U Hrvatskoj se godišnje dijagnosticira oko 600 novooboljelih od melanoma.

Lice melanoma

Melanom je maligni tumor koji se može razviti unutar već postojećeg madeža u 30 posto slučajeva ili pak de novo na normalnoj koži. Najuobičajenija mjesta nastanka melanoma jesu trup kod muškaraca i noge i trup kod žena. Kad se dijagnosticira u ranoj fazi liječenje je moguće to kirurškom ekcizijomno ako je melanom ustanovljen u kasnijoj fazi, može dovesti do širenja na unutarnje organe i završiti lošom prognozom. Stoga je prevencija jedini konkretan i učinkovit način borbe protiv melanoma.

Kako se mogu zaštititi od melanoma?

Ograničite izlaganje suncu na 15 minuta dnevno bez zaštite (što je otprilike dnevna količina koju preporučuju liječnici kako bi naše tijelo stvorilo potrebnu količinu vitamina D), izbjegavajte sunčanje u solariju (solarij povisuje rizik od melanoma za 74 posto), redovito nanosite kremu sa zaštitnim faktorom – pa čak i zimi, te redovito provodite samopreglede.

Prema najnovijem istraživanju, oko 56 posto kožnih tumora otkrije se tijekom dermatološkog pregleda čitave kože. Vrlo malen broj melanoma broj otkrivaju sami pacijenti.

Kako pobijediti rak kože samopregledom

Saznajte sve o metodi ABCDE koja vam može pomoći ustanoviti jesu li se dogodile bilo kakve promjene na vašim madežima. Spasite se na vrijeme.

… i ne zaboravi nas lajkati na Facebooku. Nije
obavezno, ali je lijepo od tebe 🙂

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo