Zdravlje

Zdravlje

Prepoznajte na vrijeme prve signale skolioze i usporite razvoj bolesti

Stručnjaci pojašnjavaju što skolioza je i kako prepoznati simptome na vrijeme.

Što morate znati o skoliozi? 

Kirurg dr. Jonathan J. Rasouli, stručnjak za deformacije kičme iz bolnice  Staten Island University Hospital pojašnjava kako se radi o deformacije trupa koji uključuje morfološke promjene i transformaciju kralježnice. Često se javlja u svim dobnim skupinama, ali najčešće kod mladih i odraslih koji pate i od osteoporoze. Na sreću često se ne javljaju simptomi, ali može doći do osjećaja boli. 

Kirurg dr. Nick Ghazarian iz bolnice Memorial Hospital pojašnjava kako se skolioza odnosi na zakrivljenost kralježnice, a postoje i različite vrste skolioze, a najčešće se dijagnosticira ona kod djece kada dođe period rapidnog rasta. Povezana je s genetikom i češća je kod žena. 

Najčešći vid skolioze je idiopatska skolioza koja zahvaća oko 80-90% svih osoba sa skoliozom. Klasifikacija “idiopatska” znači da je porijeklo bolesti nepoznato. Grupa skolioze se dijeli u 3 podgrupe koje su određene periodom kad su prvi put otkrivene: A) Infantilna idiopatska skolioza: uzrast od 1. do 3.godine (više izražena kod dječaka), B) Junevilna idiopatska skolioza: uzrast 4. do 9.godine (u oba spola), C) Adolescentska idiopatska skolioza: uzrast od 9. do 17.godine (više izražena kod djevojčica), pretpostavlja se da je razlog nagli rast ulaskom u pubertet. Sve 3 grupe zahtijevaju tretman, D) Idiopatska adultna-degenerativna skolioza podrazumijeva odrasli uzrast te kod nekih pacijenata znači I recidiv I progresiju bolesti praćenu pojavom boli u donjem dijelu leđa. Segmentalnom nestabilnošću, osteopenijom, osteoporozom I pojavom bolnih sindroma kralježnice. Ova grupa zahtijeva tretman u vidu očuvanja stanja I prevenciju daljnje progresije. 

Kako vrijeme utječe na nas? Liječnica upozorila na više infarkta za vrijeme juga u odnosu na buru

U većini slučajeva rana se pojava skolioze veže za neka druga stanja, a kada su u pitanju ozbiljni problemi poput benignog ili malignog tumora kralježnice, potreban je zahvat kirurga. 

Tko je u rizičnoj skupini? 

Dr. Rasouli pojašnjava kako se upravo često javlja kod mladih idiopatska skolioza, ali i kod starijih osoba s osteoporozom. Ne zna se zašto, ali vjerojatno je u pitanju kombinacija genetike i vanjskih faktora. Adolescentska skolioza koja se dijagnosticira kod mladih ljudi će, ako se prepozna na vrijeme, biti lako usporena i neće zahtijevati kirurško liječenje. 

Dr. Ghazarian dodaje kako se idiopatska skolioza češće javlja kod žena, a uzrokovati ju mogu razni faktori pa i genetika. Kako se skolioza može pogoršavati kroz vrijeme, potrebno je stalno pratiti stanje kod liječnika. 

Degenerativna skolioza

Dr. Mesiwala pojašnjava kako se u ovom slučaju kod pacijenta razvija iskrivljenje kralježnice kao rezultat potrošnje iste ili traume, operacije kralježnice ili napredak skolioze u adolescenciji. Pojavnost se povećava s godinama. Mnoge osobe neće imati simptome dok se skolioza povezana s godinama ne pokaže kao dodatno opterećenje za kralježnicu.

Rak bubrega najčešće se javlja kod starijih od 40, a ovo su simptomi za uzbunu

U ovom slučaju rani simptomi uključuju bol u donjem dijelu tijela i ukočenost. Kako stanje napreduje tako se mogu javiti i osjećaj nemoći, grčevi i jaka bol u nogama i leđima, a stalan trud da “uhvatite” pravu pozu otežava svakodnevicu. Važno je rano otkrivanje tipičnih karakteristika skolioze te kroz tretman raditi na povratku kralježnice u normalan fiziološki položaj te zaustaviti napredovanje bolesti koliko je to moguće uz sinergiju pacijenta, obitelji, fizioterapeuta, ortopeda i ortotičara. Naglasak je multidisciplinaran pristup te mijenjanje svih dnevnih i životnih obrazaca. Pregledi pri pojavi simptoma mogu uključivati pregled liječnika, RTG kralježnice kao i CT i MR kako bi se definirala anatomija.

Od lijekova se mogu koristiti bezreceptni protiv bolova, fizikalna terapija ili injekcije. 

Kako skolioza utječe na svakodnevicu? 

U većini slučajeva nema jakih simptoma koji bi mogli utjecati na život, ipak kod nekih se može javiti bol u leđima i problemi s prihvaćanjem izgleda kao rezultata skolioze. U rijetkim slučajevima može doći do većih problema poput poteškoća s hodanjem. Najvažnije je započeti rano s terapijom kako bi se prevenirali jako teški ishodi. 

A.A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo