Preživjeli od raka skloniji srčanim oboljenjima

rak-pregled-zena-srce-1

Djeca i mladi odrasli koji prežive rak, zbog terapija kojima su bili izloženi tijekom liječenja, pod većim su rizikom od srčanih oboljenja!

Osobe koje su u djetinjstvu i tinejdžerskoj dobi oboljele od i preživjele rak imaju veći rizik od srčanih oboljenja, te moraju češće ići na preglede, kažu stručnjaci.

Rad srcaAgresivni tretmani liječenja tumora - poput kemoterapije i radioterapije - mogu oštetiti srce i povećati rizik od smrtnosti pacijenta za sedam puta, pokazale su studije.

Zahvaljujući boljim tretmanima liječenja i boljoj njezi pacijenata, danas se smrtnost od kancerogenih oboljenja smanjila, no liječnici i medicinsko osoblje i dalje trebaju paziti na simptome srčanih problema kod nekadašnjih pacijenata, kažu specijalisti.

Najviše pregleda do sada se fokusiralo na srčana oštećena uzrokovana lijekom za rak – antraciklinom. No, nova istraživanja pokazuju kako mladi odrasli koji su preživjeli rak imaju veće šanse od kardiovaskularnih komplikacija, uključujući srčani udar, upale srca i abnormalnosti u radu srčanog zaliska, čak i do 30 godina nakon terapije liječenja kancerogenog oboljenja.  

Najveća studija do sada koja se bavi ovom tematikom, analizirala je podatke više od 14,000 osoba koja su kao djeca preživjela rak. Svim ispitanicima rak je dijagnosticiran prije navršene 21. godine, između 1970. i 1986. godine. Među njima je bilo onih koji su pobijedili leukemiju, tumor na mozgu, Hodgkinov i ne-Hodgkinov limfom, rak bubrega, neuroblastom, sarkom mekog tkiva ili rak kostiju. Rezultati studije pokazali su kako oštećenje srca može nastati i prilikom manjih doza tretmana, te kod više različitih tretmana liječenja raka nego što se ranije mislilo.

Voditelj istraživanja, profesor Daniel Mulrooney, sa Sveučilišta Minnesota, potvrđuje kako su preživjeli od raka u većoj opasnosti od ozbiljnih srčanih problema. "Takvi pojedinci trebaju redovno ići na preglede i testiranja, posebice kako se približavaju dobi u kojoj su kardivaskularne bolesti učestale", kaže Mulrooney.

PacijentProfesor Mike Hawkins, stručnjak sa britanskog Cancer Researcha koji je kao dijete i sam prebolio rakslaže se sa svojim kolegom. "Ova je studija korisna jer doprinosi boljem razumijevanju rizika od srčanih oboljenja kod osoba koje su u djetinjstvu ili tinejdžerskoj dobi preboljele rak. Posebice je korisna u prepoznavanju rizičnih skupina po tom pitanju", kaže Hawkins.

Osobama koje su preživjele rak u Britaniji preporučuje se rutinski pregled srca jednom u pet godina.

D. Šorgić

 Prati nas na Viber Public Chatu!