Zdravlje

Zdravlje

Prije okupljanja tijekom blagdana trebali bi napraviti jednu stvar – čak i ako ste cijepljeni

Shutterstock

Nova je varijanta virusa dovela do promjena i sada stručnjaci imaju nova upozorenja o tome kako provoditi blagdane.

Prošle smo godine upozoreni da izbjegavamo velika okupljanja tijekom praznika i blagdana kako bismo izbjegli virus, a danas kada su cjepiva dostupna, mnogi su stručnjaci dali svoj blagoslov za sva okupljanja ove godine. 

Mnogi su već iskoristili ove savjete i otputovali, ali stvari su se promijenile kada se pojavila nova varijanta virusa Omikron i to diljem svijeta, a za sad znamo da se puno lakše prenosi i da može ugroziti zaštitu koju nudi cjepivo. Iz tog razloga stručnjaci nude nove savjete kako se ponašati tijekom blagdana. 

Rak želuca, krvni ugrušci, bolesti srca… Krvna grupa otkriva kojim ste bolestima podložniji

Michael Mina, epidemiolog i asistent epidemiologije na sveučilištu Harvard je na svom Twitter profilu upozorio da testiranje par dana prije zabave nije garancija posebno radi ove nove varijante virusa.

Prema njegovim riječima, trebali biste testiranje obaviti nekoliko sati prije druženja, čak i ako su svi prisutni cijepljeni jer u samo 24 sata rezultat testa može biti drugačiji. 

Isto je upozorenje stiglo nakon novog istraživanja u Engleskoj gdje se pokazalo da osobe koju su zaražene Omikron varijantom postanu zarazni puno prije nego što je to bio slučaj s prethodnim varijantama. Tim Spector, profesor epidemiologije u Londonu je za The Guardian izjavio kako se vidi sve više infekcija nakon okupljanja ljudi a zahvaljujući ovoj varijanti koja se vrlo lako prenosi. 

“Naravno, ako uspoređujemo s delta sojem, više je pozitivnih slučajeva. Delta nije, tako se čini, utjecala na sve prisutne na okupljanju”, ističe te dodaje kako je važan savjet da svi koji planiraju okupljanja nekoliko sati prije naprave tekst. 

Neki su stručnjaci izrazili zabrinutost oko točnih podataka brzih testova, ali Mina dodaje kako se ne treba brinuti jer on prepoznaje i ovaj soj virusa. Dakle nije važno koji test koristite dokle god ga koristite.  Centar za kontrolu i prevenciju bolesti isto ističe kako su brzi tekstovi dobra zaštitna mjera od širenja virusa. 

Omikron je ovdje: Liječnik savjetuje kako živjeti u svijetu s ovom varijantom COVID-a

“Bez obzira na to jeste li cijepljeni ili nemate simptome, napravite tekst prije druženja, pa i ako se ne radi o velikoj grupi ljudi”, dodaje. Prerano testiranje je nešto na što stručnjaci upozoravaju kao nedovoljnu mjeru zaštite. “Što više učimo o ovoj novoj varijanti, jasnije je nam je da bi se trebalo uvesti testiranje netom prije okupljanja ili putovanja kako bi se pojačala zaštita svih nas”, dodaje. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo