Zdravlje

Zdravlje

Probada vas u donjem dijelu trbuha? Ovo su neki od uzroka, a imamo i rješenja

Shutterstock

Žensko tijelo je zbog mjesečnih ciklusa stalno izloženo promjenama.

Iako je u većini slučajeva riječ o prolaznoj tegobi koja ne treba pretjerano zabrinjavati, postoje i situacije kada je mudro potražiti liječničku pomoć. Što sve može prouzročiti probadanje u donjem dijelu trbuha i što je u takvim slučajevima preporučljivo učiniti?

Smijem li u solarij za vrijeme dojenja? Borim se s aknama i to mi uvijek pomogne

Bolovi tijekom ovulacije

PROBLEM

Otprilike 40% žena osjeća ovulaciju. Poteškoće se javljaju sredinom ciklusa samo na jednoj strani donjeg dijela trbuha. Žena može osjećati lagano probadanje ili kratkotrajnu težinu. Međutim, može osjetiti i bolne grčeve koji mogu potrajati i nekoliko dana.

UZROK

Uzroci ove pojave do danas nisu razjašnjeni. Znanstvenici pretpostavljaju da do bola dolazi zbog pucanja mjehurića u kojem se nalazi jajna stanica.

Osim toga, i tekućina koja izlazi u trenutku ovulacije može nadražiti potrbušnicu.

POMOĆ

Kao i kod menstruacijskih tegoba, i u ovom slučaju pomaže toplina. Jastučić ispunjen trešnjinim košticama ili topla kupka gotovo uvijek ublaže bolove. Brojnim ženama pomaže i redovito uzimanje magnezija ili lagana masaža trbuha.

Čekate bebu? Onda bi bilo dobro da znate odgovore na ovih 10 pitanja

Ciste koje se povećavaju

PROBLEM

Ciste su šupljine ispunjene tekućinom u ili na jajniku. Ako su jako male, ne može ih se osjetiti. Postanu li veće, može doći do bolnih ili neredovitih krvarenja. Katkad ciste pritišću organe i izazivaju bolove u leđima ili u donjem dijelu trbuha.

UZROK

Ciste najčešće nastaju kada ovulacija izostane pa ne dođe do prskanja mjehurića u kojem se nalazi jajna stanica. Mogući su uzroci za nastanak cista i endo- metrioza, problemi sa štitnjačom ili hormonska terapija.

POMOĆ

Ciste najčešće same od sebe nestanu nakon dva do tri ciklusa. Od pomoći može biti i čaj od vrkute. Posebnu pažnju obratite kada se iznenada pojave iznimno jaki bolovi u trbuhu nalik kolikama. Uzrok tomu može biti pucanje ciste ili njezino okretanje oko svojih peteljki (torzija ciste). Njih je najbolje odstraniti operacijom. Isto pravilo vrijedi i ako se ciste pojave nakon menopauze.

Koji su još potencijalni uzroci bolova u trbuhu, čitajte u novom broju magazina ordinacija.hr, na kioscima u subotu, 27. srpnja uz Večernji list.

Da ovu jednostavnu naviku preuzmemo od Japanaca, bilo bi nam svima ljepše u životu

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo