Zdravlje

Zdravlje

Rak debelog crijeva – najčešći kod starijih od 50 godina, ali u porastu je i kod mlađih osoba

U Hrvatskoj je godišnje više od 3000 novooboljelih i više od 2000 umrlih od raka debelog crijeva.

Rak debelog crijeva predstavlja drugi po učestalosti tip raka u oba spola te drugi najčešći uzrok smrtnosti od raka. Rak debelog crijeva podjednako zahvaća i muškarce i žene, u prosjeku jedna od 20 osoba s rizičnim faktorom oboli od raka debelog crijeva. 90% novih slučajeva raka debelog crijeva nastaje kod osoba starijih od 50 godina, iako je pojavnost raka debelog crijeva u porastu kod osoba mlađih od 50 godina.

U 12 jednostavnih koraka smanjite rizik od raka

Rak debelog crijeva danas možemo uspješno liječiti

„Podaci o učestalosti i smrtnosti od karcinoma debelog crijeva u Republici Hrvatskoj, mogu i moraju biti bolji, izazov je pred nama. U udruzi P.I.N.K Life držimo da hrvatski bolesnici zahtijevaju unapređenje cjelokupne skrbi raka debelog crijeva, od prevencije do liječenja svih pojedinih komplikacija, naša je zadaća omogućiti im bolje zdravstvene ishode. Kao polazište koje jamči uspjeh možemo uzeti činjenicu da se svaki rak debelog crijeva danas može uspješno ne samo dijagnosticirati, već i izliječiti pravovremenom kolonoskopskom procedurom. I to jest važna činjenica koje posebno mora biti svijestan svaki građanin sa povišenim rizikom razvoja raka debelog crijeva, primjerice oni koji imaju oboljelog srodnika, ili oni koji i sami imaju crijevne polipe ili boluju od kroničnih upalnih bolesti crijeva. Međutim ukupnu pojavnost raka debelog crijeva ne smijemo gledati s izoliranog gledišta i problemu pristupati paušalno, poboljšati zdravstvene ishode naših bolesnika, možemo samo integrativnim i koherentnim djelovanjem svih sastavnica zdravstvenog sustava, odgovornost nije na pojedinoj instituciji i pojedincu, već na cijelom sustavu, svima nama“, izjavio je dr. Pavo Kostopeč, predsjednik Medicinskog odbora Udruge P.I.N.K. – Life.

5 simptoma raka debelog crijeva koje ne smijete ignorirati i ako ste mladi

Za sve koji imaju 50 ili više godina potrebno je obaviti pregled samostalno ili u sklopu Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka debelog crijeva. Oni koji imaju povećan rizik od nastanka raka debelog crijeva pregled trebaju obaviti i prije 50. godine starosti.

Simptomi se često ne pojavljuju u ranoj fazi bolesti te je zbog toga iznimno važno redovito voditi brigu o svom zdravlju, održavati normalnu tjelesnu težinu, usvojiti fizički aktivan način života, zdravo se hraniti, izbjegavati duhanski dim, ograničiti unos alkoholnih pića te redovito razgovarati s liječnikom.

Prema statističkim podacima iz 2013. godine standardizirana stopa smrtnosti od karcinoma za EU je bila 265 na 100 000 stanovnika (Eurostat 2016). Hrvatska uz Mađarsku od svih 28 članica EU drži neslavno prvo mjesto sa stopom smrtnosti preko 340 na 100 000 stanovnika (Eurostat 2016). Te statistike pokazuju, naspram prošlih kada je u Hrvatskoj stopa smrtnosti bila 330 na 100 000 stanovnika, da je broj umrlih od raka u Hrvatskoj nažalost u porastu u odnosu na prijašnje godine.

Poboljšanje kvalitete života

Udruga P.I.N.K. – life zalaže se za donošenje Nacionalnog plana borbe protiv raka kao temeljne pretpostavke za rano otkrivanje i liječenje, a što bi dovelo do smanjenja smrtnosti i poboljšanja kvalitete života oboljelih od raka u Hrvatskoj.

Osim što bi Nacionalni plan borbe protiv raka trebao staviti naglasak na prevenciju i rano otkrivanje raka, jedna od ključnih mjera trebala bi se svakako odnositi na donošenje i implementaciju multidisciplinarnih smjernica za dijagnostiku i liječenje oboljelih od raka. Plan bi isto tako trebao dati odgovor na koji način pružiti kvalitetnu skrb oboljelima od raka u uznapredovalom stadiju bolesti.

Ovo su simptomi raka koji se najčešće ignoriraju

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo