Zdravlje

Zdravlje

Rak debelog crijeva – tko i kada treba napraviti probir za rano otkrivanje

Nove smjernice Američkog društva za rak preporučuju da se dobna granica za ovu pretragu snizi na 45. godina jer se pojavnost raka debelog crijeva među mlađom populacijom drastično povećala. U Hrvatskoj se program ranog otkrivanja provodi od 2008. godine i uključuje osobe u dobi 50-74 godina.

Redovito godišnje istraživanje u Americi iz 2017. godine pokazalo je da, u usporedbi s  rođenima 1950. godine, osobe rođene 1990. imaju dvostruko veći rizik od raka debelog crijeva i četiri puta veći rizik od raka rektuma.

Osigurajte zaštitu od razvijanja raka debelog crijeva!

„Snižavanje dobne granice kod probira trebalo bi ograničiti utjecaj raka debelog crijeva na mlađu populaciju“, napominje dr. Nancy You, profesorica na Odjelu za kiruršku onkologiju na Sveučilištu Texas. „Ne samo da se mlađim ljudima sve češće dijagnosticira rak debelog crijeva, već se dijagnosticira u kasnijim fazama bolesti, kada je teže izliječiti bolest. Nadamo se da će usvajanje novih smjernica za probir imati dugoročni učinak na generacije.“

Stručnjaci idu i dalje u smislu prevencije te ističu da je važno kod još mlađe populacije – koja je godinama daleko od nove preporučene dobne granice za probir – ciljanom edukacijom probuditi svijest o važnosti preventive. Njihova bi dužnost trebala biti da sami nadziru moguće simptome raka i prenesu ih svom liječniku obiteljske medicine.

Pravilnom prehranom protiv raka debelog crijeva

„Ponekad nas svakodnevica toliko obuzme da zaboravimo razmisliti o tome da možda nisu samo hemoroidi u pitanju“, kaže dr. You.

Ukoliko vam se čini da imate razlog za brigu, obratite pozornost na moguće simptome raka debelog crijeva. To su krv u stolici, neobjašnjivi grčevi u području trbušne šupljine ili gubitak težine, zatvor ili proljev koji ne prestaju te promjene u terminu, učestalosti i količine stolice tijekom velike nužde.

Preporuke za snižavanje dobne granice odnose se samo na osobe s prosječnim rizikom od razvoja raka debelog crijeva. Osobe s većim rizikom trebale bi s probirom početi ranije i češće ga raditi.

Čimbenici koji vas smještaju u razred višeg rizika su obiteljska anamneza koja podrazumijeva barem jednog bližeg srodnika s rakom debelog crijeva ili određenom vrstom polipa te prethodno dijagnosticirana upalna bolest crijeva.

Stručnjaci nisu sigurni zašto je došlo do porasta stope raka debelog crijeva u mlađoj odrasloj populaciji. Približno 20 posto osoba s dijagnozom ima neku vrstu genetske komponente,  zbog čega liječnici naglašavaju da je  ključno znati obiteljsku povijest bolesti. Dio stručnjaka sklon je razmišljanju da su mlađi odrasli ljudi izloženiji riziku od raka debelog crijeva jer su odrasli jedući više industrijski obrađene hrane i imaju veći rizik od pretilost, ali te teorije još uvijek nisu dokazane.

Problemi sa stolicom: što ih uzrokuje i kako si pomoći?

Neovisno o tome jeste li u rizičnoj skupini ili niste, nije naodmet usvojiti barem neke zdrave navike koje bi mogle smanjiti rizik od raka debelog crijeva tijekom života.

Preporuka je da smanjite količine crvenog mesa i alkohola, a povećate unos visoko vrijednih vlakana, redovito vježbate, održavate zdravu tjelesnu težinu i prestanete pušiti ako već niste.

Što miris stolice otkriva o vašem zdravlju?

M. R. S.

Foto: Shutterstock 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo