Zdravlje

Zdravlje

Rane najbolje zacijele na zraku, čitanje u mraku šteti očima… mitovi u koje vjerujemo!

Foto: Shutterstock

Sigurno ste mislili da tamna čokolada ne deblja? Na žalost, to nije istina…

Prirodni lijekovi nemaju nuspojava

Skloni smo vjerovati kako su prirodni lijekovi bezopasni, no to nije točno. Svaki lijek ima nuspojave, a najčešće posljedice uzimanja lijekova su alergijske reakcije, oscilacije krvnog tlaka, lupanje srca i probavni problemi. Kad je o tzv. prirodnim lijekovima riječ, oni možda imaju manje nuspojava nego oni čiji su sastojci umjetno stvoreni u nekim laboratorijima, no i s njima treba biti oprezan, posebice ako se uzimaju u kombinaciji s još nekim medikamentima, prije svega antidepresivima, imunosupresivima ili lijekovima za kardiovaskularne bolesti. Primjerice, gospinu travu kao vrlo čest “prirodni lijek” nije preporučljivo koristiti s lijekovima za krvi tlak i oralnim kontraceptivima. Najviše interakcija, uz gospinu travu, imaju ginko i češnjak.

Rane najbolje zacijele na zraku

Baš suprotno! Kako bi se rana posušila i nastala krasta, bolje ju je držati zaštićenu asterom. Sekret koji se stvara od rana ne samo da pospješuje izlječenje i smanjuje ožiljke koji će ostati nakon zarastanja, nego sprječava prodor klica i bakterija.

Prekrižene noge vode do proširenih vena

Nasreću ne! Američke studije pokazuju kako ne postoji povezanost između tog tipičnog ženskog načina sjedenja i nastajanja proširenih vena na nogama. Najveća opasnost za naše vene dolazi od nedovoljno kretanja, dugotrajnog sjedenja, debljine, ali i loša prehrana. Na vene uvelike utječe i nasljedni faktor.

Mrlje na noktima nedostatak su kalcija

Samo 0,03 % kalcija nalazi se u našim noktima. Taj dio tijela vjerojatno je posljednje mjesto na kojem bi se očitovao nedostatak kalcija u organizmu. Bijele i žute točkice na noktima mogu nastati kao posljedica nedostatka nekih vitamina, ali ne kalcija, već prije svega željeza i cinka. Bijele mrlje mogu ukazivati i na poteškoće u radu jetare ili štitnjače, dok one tamnije upućuju na poremećaje u radu bubrega. No, ipak, vrlo često mrlje na noktima samo su posljedica nekog nezgodnog udarca.

Znate li što drhtanje ruku, nokti plave boje ili oni lomljivi govore o vašem zdravlju?

Tamna čokolada ne deblja

Bilo bi doista lijepo da je tako! Nažalost, tamna čokolada ima isto toliko kalorija kao i druge njezine vrste: oko 550 kcal na 100 g. Unatoč tomu, tamna čokolada ima druge zdravstvene benefite: ona s udjelom kakaa većim od 70 posto čuva srce, ali i štiti od UV zraka, pomaže koži očuvati elastičnost (a time i prevenira bore), bogata je antioksidansima koji štite od oksidativnog stresa i, dakako, popravlja raspoloženje.

U pala mišića – klin se klinom izbija

Možete mirno odahnuti jer zabluda je vjerovati da će se mišići oporaviti ako ih još opteretite. Upala mišića zapravo je simptom akutnoga opterećenja mišića, koji nastaje u sićušnim pukotinama mišićnog tkiva, a dovodi do lokalnih upala i oteklina. Tko nastavi radosno dalje trenirati, unatoč upali mišića, usporava proces izlječenja. Akodobijete upalu mišića, radije otiđite u saunu, jer će toplina ublažiti bolove.

Muči vas visoki tlak? Kardiolog izdvaja najveću zabludu u koju ljudi vjeruju

Čitanje u mraku šteti očima

Ovo je još jedan od zdravstvenih mitova koje ćemo vjerojatno pričati i svojim unucima. Dosad se takvo mišljenje nije moglo objasniti. Oftalmolozi su jedinstveni su u mišljenju da čitanje uz prigušeno osvjetljenje umara oči, ali još uvijek ne oštećuje vid.

Autor: Danijela Petrov

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo