Zdravlje

Zdravlje

Redovito trenirate? Ovo je 5 najprljavijih predmeta u teretani, a jedan nema veze s vježbanjem

Foto: Shutterstock

Ako odlazite u teretanu kako biste zaštitili zdravlje, možda vam neće biti drago čuti a kamoli znati da je vaše omiljeno mjesto za vježbanje mogući izvor potencijalno opasnih bakterija, a kamoli znati, da je puno predmeta koje koristite za izvođenje vježbi prepuni opasnih bakterija.

No razmišljate li o tome koliko su prljavi i potencijalno opasni predmeti koje koristite kako biste izveli vježbu. Rezultati studije koja je provedena 2019. godine u magazinu BMC Infektivne Bolesti donose odgovor na ovo pitanje. 

Znanstvenici koji stoje iza ove studije analizirali su površinu s predmeta koje najviše i najčešće volimo koristiti – plus jedan  iznenađujući predmet, a na njima su pronađeni uzorci bakterije Staphylococcus aureus (Zlatni stafilokok), a ona je poznata po tome da može uzrokovati razvoj infekcije. 

Nastavite čitati – ako vas zanima, a kako biste saznali koji su to predmeti u vašoj teretani najprljaviji, ali i kako možete zaštiti svoje zdravlje. 

Evo koji su to predmeti najprljaviji u teretani 

Autori studije su prikupili uzroke s površine 18 predmeta iz 16 prostora za vježbanje u Americi, a prikupili su tako 288 uzoraka. Nakon što su se provela mikrobiološka istraživanja, saznalo se kako su 4 predmeta u teretani često  dom zlatnom stafilokoku: medicinska lopta (62 posto), šipka za zgibove (62 posto), ploče za utege (56 posto), ručka trake za trčanje (50 posto). Još je jedan predmet, koji se odnosi direktno na trening pun bakterija, a u pitanju je pipa za vodu. Zanimljivo je da svi ovi predmeti sadrže više bakterija od kvake na vratima u teretani (19 posto).

Ove tri stvari biste uvijek trebali napraviti prije nego krenete hodati – provjerite!

Neki su predmeti i pozitivni na bakteriju MRSA, otpornu na antibiotike 

Od 288 primjeraka, 110 je bilo pozitivno na zlatni stafilokok, a 77 pozitivnih primjeraka je pozitivno na MRSA, zlatni stafilokok otporan na antibiotike. Ove “superbakterije” se smatraju puno ozbiljnijima jer se teže liječe, a često se javljaju kao infekcija kože koji mogu izgledati kao prištići, ubod pauka, a mogu se razviti u bolne čireve koji zahtijevaju intervenciju liječnika. 

“Ponekad će bakterija ostati u koži, ali isto tako može ući duboko u organizam te uzrokovati potencijalno opasne infekcije kosti, zglobova, krvnih žila, srca i pluća“, upozoravaju autori studije. 

Neke su teretane opasnije od drugih 

Od 16 uključenih teretana, pregledane su obične teretane, one u zajedničkim centrima i one u bolnicama. Najviše bakterija je pronađeno u teretanama u velikim centrima, mada autori navode kako razlika u postotku bakterija i nije bila tako velika, do 10 posto. 
Ono što se učinila kao razlika jest to što su ti prostori i puni MRSA bakterije, 52 posto “običnih” teretana je kolonizirano bakterijom otpornom na antibiotike, dok je samo 5 posto teretana u bolnicama pozitivno na ovu bakteriju. Tim je dalje nastavio provjeru i uzorke testirao na  Panton-Valentine leukocidin (PVL), toksin povezan s ozbiljnim kliničkim simptoma MRSA infekcije. Otkrili su kako su samo tri predmeta pozitivna na PVL, a svi se nalaze u običnim teretanama. 

Često ste znojni i mokri? Evo kako prepoznati da je riječ o kroničnom stanju koje treba liječiti

Evo kako se od bakterija zaštititi 

Centar za prevenciju bolesti (CDC) ističu da iako je MRSA otporna na antibiotik, i dalje možete uvelike utjecati na to kako se zaštititi tako da se prije i nakon treninga otuširate ili temeljito operete ruke. Stručnjaci savjetuju da svu opremu prije korištenja dobro obrišete dezinfekcijskim maramicama i da ne dirate stvari koje se nalaze u svlačionici, poptu ručnika i sapuna. Kako se ova bakterija lako šiti dodirom, bilo bi pametno ne dirati druge ljude u teretani. Ako mislite da bakteriju niste izbjegli, svakako se obratite liječniku. 

Dermatolozi savjetuju da tijekom vježbanja ne dodirujemo lice kako ne bismo prenijeli štetne mikroorganizme koje pokupimo rukama. Općenito treba paziti da se, koliko je moguće, nepokrivenim dijelovima kože ne dodiruju sprave i površine.
Zato se preporučuje da se površina za vježbanje dodatno prekrije ručnikom. I rukavice za vježbanje mogu poslužiti kao djelomična zaštita od izravnog kontakta s kontaminiranim spravama.

Uznojenu odjeću odmah treba skinuti nakon vježbanja, ne samo zbog neugodnog mirisa i moguće prehlade nego i zato što može izazvati bakterijske infekcije kože.  

A.A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo