Rezultati najnovijeg istraživanja provedenog na laboratorijskim životinjicama su pokazali da šafran, koji se obično koristi kao začin, ima značajan kemoterapijski preventivni učinak na rak jetre.
Stručnjaci tvrde da su kod životinjica koje su primale najvišu
dozu ekstrakta šafrana primijetili značajno
smanjenje broja
jetrenih čvorića.
“Naši rezultati sugeriraju da šafran pruža antikancerogeni zaštitni učinak, promicanjem apoptoze tj. “programirane smrti stanica”, zaustavljanjem proliferacija kancerogenih stanica i blokiranje upala”, zaključio je prof. Amr Amin znanstvenik Sveučilišta Ujedinjenih Arapskih Emirata.
Rak jetre je peti najčešći rak i treći vodeći uzrok smrtnosti od karcinoma u svijetu. Prethodne studije su pokazale da šafran posjeduje antioksidativna, protuupalna i antitumorska svojstva.
Dobra je vijest da moćan začin čuva srce i oči!
Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Hepatology.
K. R.