Zdravlje

Zdravlje

Saša Segedi: Ne postoji alternativa kretanju i fizičkoj aktivnosti kada je u pitanju jačanje imuniteta

Ordinacija.hr

Kada retrospektivno pogledamo na ono što nam se događalo u prošloj godini, mislim da ćemo se svi složiti u činjenici da je 2020. godina bez presedana, nadajući se da se ista neće tako skoro ponoviti.

Bome smo doživjeli svašta; od ‘zatvaranja’ trgovina i škola do promjena pravila ponašanja i ‘guranja’ nekog ‘novog normalnog’, koje je u stvari sve samo ne normalno! Razmišljajući tako o 2021.; osim što si više ne želimo lockdownove, vjerujem da si prvenstveno želimo zdravlje; zar ne?

Bez obzira spadate li u grupu ‘Korona pada s grana’ ili ste apsolutno benigni prema istoj (prihvatili ste ju kao i sve ostale bolesti), nekako sam siguran da se nikome ne ide u samoizolaciju s mogućnošću komplikacija našeg respiratornog sustava. A da bi to izbjegli moramo – jačati imunitet. Iako se vode žustre polemike u znanstvenim krugovima o COVID-19, te ostalim aspektima potonje bolesti (učinkovitost cjepiva, ozbiljnost same bolesti, itd.); svi se slažu u jednome – da bi izbjegli istu, trebamo jačati naš imunološki sustav.

Činjenica je da se naše zdravlje temelji na kretanju i činjenici da smo fizički aktivni. Ne postoji alternativa kretanju i fizičkoj aktivnosti! Jedino tako i na taj način možete jačati vaš imuno sustav te iz dana u dan unapređivati vaše zdravlje. I onda, budite sigurno da ćete biti kud i kamo otporniji kako na COVID-19, tako i na mnoge druge viruse, prehlade i štošta drugo! Recentne studije (stare mjesec dana) direktno pokazuju vezu između fizički aktivnih osoba i mogućnošću obolijevanja od koronavirusa, kao i aspektima pretilosti.

Priča se svodi na sljedeće: Ako ste aktivni i krećete se, tada imam vrlo veliku mogućnost da se ne zarazite ili da vam simptomi budu vrlo blagi. Naravno, vrijedi i obrnuto. 

Krećite se što više na zraku (čak i ako ste aktivni kroz neki oblik vježbanja, šetnja po Sljemenu, Jarunu jača vaš imunitet); Vježbajte barem tri puta tjedno, a moj je savjet da radije budete aktivni pet puta tjedno po 30 ili 40 minuta nego tri puta tjedno po sat vremena. Trening ne treba trajati dugo (vrlo učinkoviti treninzi ‘stanu’ unutar 45minuta), a ono čime se trebate voditi jest intenzitet istih. Intenzitet treninga ovisi o vama i razini vaših motoričkih (jakost, snaga) i funkcionalnih (kondicija) sposobnosti.

Oni koji vježbaju imaju manji rizik od obolijevanja, ali i od razvoja komplikacija bolesti COVID-19

Ako nemate gdje, vježbajte u kući! Ako ne znate kako, javite se meni i besplatno ću vam poslati treninge koje možete raditi unutar svoja četiri zida. Prilagodite prehranu svojim afinitetima i pazite da ista bude šarolika! Ne izbacujte ništa, ali se nemojte niti ‘trpati’ istim namirnicama. Spavajte dovoljno i budite dobri prema sebi (probajte izbjeći ljutnju, stres i negativne emocije – one vam ne čine ništa dobroga). Budite i dobri prema drugima. Danas nam to treba više no ikada…

Foto: Shutterstock

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo