Savjeti u borbi protiv malignih bolesti

Bol, tuga, depresija, problemi 3

Maligne bolesti pošast su modernog doba! S više od tri milijuna novih oboljelih i 1.7 milijuna umrlih svake godine, maligne bolesti su glavni uzrok smrti u Europi, poslije kardiovaskularnih bolesti. Globalno, više od 70 posto svih slučajeva umrlih od malignih bolesti pojavljuje se u zemljama s niskim i srednjim životnim standardom, koje imaju vrlo malo ili uopće nemaju sredstava za prevenciju, dijagnozu i liječenje malignih bolesti.

Pročitajte neke dobrodošle savjete koji vam mogu pomoći u borbi protiv malignih bolesti!

Emocionalni stres je neprijatelj zdravlja

Sve ono što prepoznajemo kao opasnost, povredu, gubitak, prijetnju ili izazov u nama automatski izaziva jaku emociju, jak emocionalni doživljaj. Emocionalni stres izaziva jake fizičke i psihičke reakcije te oslabljuje naš imunološki sustav. Treba težiti razvijanju realnih očekivanja o bolesti i donošenja kvalitetne odluke o liječenju. Ne treba biti pod pritiskom da se mora biti slijepo pozitivan jer to povećava frustraciju. Osjećaj optimizma ne treba isključivati tugu, ljutnju, žalost, bol. Ti osjećaji će se pojaviti i potrebno ih je prepoznati i prihvatiti. No, ne treba podcjenjivati važnost optimizma u kvaliteti života. Prema istraživanjima, pacijenti koji su optimističniji imaju veću uspješnost liječenja.

Prehrana kod malignih bolesti

Jedna od najznačajnijih nuspojava suvremenog i specifičnog onkološkog liječenja je mučnina praćena slabljenjem apetita, no njezin čest uzrok može biti i emocionalnog, odnosno psihičkog karaktera. U ovom slučaju preporuča se jesti polagano, barem pet manjih obroka dnevno, između kojih je, zbog rehidracije, poželjno piti vodu ili nezaslađene biljne i voćne čajeve. Najbolje vrijeme obroka je upravo vrijeme najjačeg apetita, a to je, najčešće, jutro. Tada osoba treba imati mogućnost izbora i dostupnost lijepo servirane hrane. Poželjno je birati meku, pasiranu do tekuću hranu, mlaka ili rashlađena jela.

Kod svih oralnih tegoba uzrokovanih terapijom potrebno je izbjegavati ljepljivu, žilavu i/ili suhu hranu te vruća, slana, kisela i prezačinjena jela koja iritiraju bolna područja. Ublažavanju neugode i boli pomaže i cuclanje osvježavajućih pastila i mentol bombona kao i korištenje guma za žvakanje. Isto tako, osim gutljaja rashlađenih napitaka (vode, čajeva, mliječnih shakeova i gustih voćnih sokova, citrusnih i gaziranih pića) oboljelima godi otapanje smrvljenog leda, ledenih lizaljki i sladoleda u ustima. Na ovaj način potiče se lučenje sline i smanjuje osjećaj suhoće i neugodnog okusa u ustima.

I priroda je u borbi protiv raka

Uz klasične načine liječenja udruga Imortela, koja je posvećena je i poboljšanju životne kvalitete osoba oboljelih od malignih bolesti, predlaže i komplementarnu medicinu te liječenje biljem i eteričnim uljima. Prilikom korištenja biljnih preparata od izuzetne je važnosti odabrati one koji su provjerenog podrijetla i premium kvalitete da bi se osigurala maksimalna skrb.

  • Biljka Graviola podiže imunitet i jača organizam, što znatno pomaže u borbi s malignim bolestima. Nova studija o gravioli, objavljena u listopadu 2012. godine od strane Odjela za biokemijsku i molekularnu biologiju na sveučilištu Nebraska Medical Center, dokazuje da graviola funkcionira tako da mijenja metabolizam zloćudnih stanica, što značajno usporava nastanak novih zloćudnih stanica i razvoj bolesti. Graviola blagotvorno djeluje na simptome bolesti i na posljedice intenzivne terapije.
  • Đumbir je vrlo efikasan protiv mučnine i za vrijeme terapija. Klinički je ispitan, te se isto tako koristi protiv upala, protiv grčeva, za smanjenje bolova kod mišićnih i koštanih problema, poboljšava cirkulaciju te je djelotvoran lijek protiv migrene.
  • Cvijet crnog sljeza koristi se kao zaštita od zračenja, što je izrazito bitno oboljelima od malignih bolesti. Koristi se u vidu obloga, koji se stavljaju na mjesta tretirana zračenjem, jedan do dva puta dnevno. Može se koristiti zajedno s uljem od macerat nevena i eteričnim uljem lavande, njemačke kamilice i iauli cimeola.
  • Pasiflora pomaže prilikom smanjenja stresa i ublažavanja nesanice te je našla primjenu kod nemira, nervoze i anksioznosti. Ljekovitim se smatra zeleni (nadzemni) dio biljke, uključujući cvjetove i listove.
  • Čaj od lista kupine i maline pomaže kod slučajeva dijareje te se koristi do prestanka trajanja simptoma.
  • List artičoke iznimno je blagotvoran nakon prestanka terapije, za čišćenje i regeneriranje jetre nakon terapija.  Koristi se u obliku SIPF pripravka, jer tako sadrži najviše ljekovitih tvari.

Humanitarna edukacija "Jači si nego što misliš"

Humanitarnja edukacija "Jači si nego što misliš"

U organizaciji udruge Imortela, nedavno je u Zagrebu održana humanitarna edukacija pod nazivom "Jači si nego što misliš", na kojoj se raspravljalo o svemu što se događa nakon oboljenja od malignih bolesti. Na edukaciji su govorili stručnjaci iz područja medicine (Marija Tesla, dr.med.), nutricionizma (Karmen Matković, dipl. nutricionist) fitoaromaterapije (Helena Lozić, fitoterapeut), a pridružila im se i Asja Kermek, koja je proživjela malignu bolest i želi podijeliti svoje iskustvo s drugima.

Također su održane radionice o promjeni prehrane, svjesnom disanju, emocionalnom stresu te fitoaromaterapiji, koje su izazvale veliko zanimanje i sudjelovanje okupljenih građana.

Humanitarnu edukaciju podržali su, između ostalih, pjevačica i glumica Antonija Šola, spisateljica Sanja Pilić, Mirela Šentija Knežević, voditeljica Odsjeka za promicanje zdravlja grada Zagreba te ispred udruge za promicanje životnih vrijednosti Dama Zvonimir Bakula i Nikolina Salmanić.

Udruga Imortela svakodnevno od 16 do 18 sati organizira telefonsko savjetovanje za oboljele od malignih bolesti te mjesečne tematske radionice. Za sve detaljnije informacije posjetite www.imortela.hr, ili se javite na info@imortela.hr.

 

Ordinacija.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!