Zdravlje

Zdravlje

Savjeti za njegu kože zahvaćene psorijazom

Psorijaza nije bolest koju možete zaboraviti između mjesečnih posjeta liječniku. Simptomi ove sistemske bolesti poboljšavaju se i pogoršavaju cijeli život.

Psorijaza zahtijeva liječenje raznim tretmanima i to u različitim vremenskim razmacima. A kada i nađete na kombinaciju koja djeluje, ona često ne traje zadugo.

“Ponekad je potreban dug period pokušaja i pogrešaka kako bi se pronašao tretman koji će djelovati za pojedinu osobu,” kazla je Nicora Gardner, zdravstvena edukatorica za psorijazu.

Zato je važno psorijazu liječiti na više frontova – uključujući i liječenje kod kuće. Propisane lijekove, injekcije i kreme možete nadopuniti kućnim tretmanima. Na taj si način možete olakšati simptome i smanjiti neugodna žarišta. Donosimo nekoliko odličnih savjeta koje možete dodati svom popisu već provjerenih.

Vlaženje, vlaženje, vlaženje

Krema, tijeloLiječnici i pacijenti se slažu da je hidratizacija kože ključni čimbenik u smanjivanju svrbeža i crvenila.

“Ako se koristi redovito, bilo koji tretman za vlaženje kože može pomoći ukloniti ljuskice i ublažiti napetost kože,” kazao je dr. Robert E. Kalb, profesor dermatologije s njujorškog Medicinskog fakulteta.

Budući da svaka osoba bilježi drugačije rezultate liječenja, niti jedan proizvod nije djelotovran za svaku osobu. Najvažnija stvar je izbjegavati sredstva koja sadrže alkohol ili imaju preizražen miris. Ti sastojci isušuju i iritiraju kožu. Kožu treba vlažiti nekoliko minuta nakon izlaska iz kade ili tuša, kako bi hidratacija prodrla što dublje u pore.

Ostali načini vlaženja kože uključuju dodavanje nekoliko kapi ulja u kupku te korištenje samo blagih sapuna i losiona. Imajte uvijek uz sebe kutijicu omiljene hidratantne kreme kako biste ju mogli nanijeti tokom dana. Pomoći vam može i nošenje mekanih tkanina načinjenih od prirodnih vlakana.

K. Ramić

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo