Sepsu može dobiti svatko, a najugroženije su osobe oslabljenog imuniteta - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Sepsu može dobiti svatko, a najugroženije su osobe oslabljenog imuniteta

Shutterstock

Sepsa je prema odluci Svjetske zdravstvene organizacije od 2017. godine uvrštena na listu globalnih zdravstvenih prioriteta.

Iako je jedna od najpreventabilnijih bolesti, često je neprepoznata među građanima, ali i zdravstvenim profesionalcima. Zemlje članice Ujedinjenih naroda, među kojima je i Hrvatska, primile su odredbu skupštine Svjetske zdravstvene organizacije da poboljšaju, preveniraju i provedu određene aktivnosti kako bi smanjili broj oboljelih i umrlih od sepse.

Crna statistika: svake 3 do 4 sekunde sepsa ugasi jedan život

Sepsa se često zamijeni za druga stanja, posebno u ranoj fazi bolesti i zbog tog kašnjenja u ranom prepoznavanju sepse brzo dolazi do višestrukog zatajenja organa, a naposljetku i smrti. Stoga sepsu treba tretirati kao hitno stanje, jer sa svakom odgodom i kašnjenjem u liječenju, postotak smrtnosti sve više raste! 

Čak do 80% slučajeva bolesnika oboljelih od sepse dolazi iz izvanbolničkih uvjeta. Svatko ju može dobiti, no najviše su ugrožene osobe oslabljenog imunološkog sustava, osobe starije životne dobi, novorođenčad i mala djeca. Stoga je važno promicati preventivne mjere poput cijepljenja, kontrola infekcija, reducirati rezistenciju na antibiotike te educirati javnost i zdravstvene profesionalce o prvim simptomima i znakovima sepse.

Više o ovoj bolesti možete saznati u edukativnom videu.

Pripremila: Cecilija Rotim, magistra sestrinstva, glavna sestra Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar

Sepsa – najčešći uzrok smrti u jedinicama intenzivne medicine

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo