Zdravlje

Zdravlje

Spavajte kao beba i spasite brak!

Izmoreni od dugog dana u uredu, stotinama obaveza koje uključuju djecu ili kućanstvo i sličnim oduzimačima energije, padate kao pokošeni u krevet iza ponoći, a čini vam se da će budilica odzvoniti svoje za svega par minuta…

Ako želite poboljšati svoj brak, vrijeme je da promijenite svoje navike i ranije se zavučete ispod plahte. Naime, istraživači Sveučilišta Berkeley iz Kalifornije savjetuju kako dobar spavanac jamči i dobar brak. Kako?

Ustanovili su kako smo nakon dobro prospavane noći manje skloni uzimanju partnera zdravo za gotovo i spremniji smo reći čarobnu riječ “hvala”, a na taj način pokazujemo boljoj polovici da nam je stalo do nje.

Stručnjaci Sveučilišta Berkeley pratili su 60 parova starih između 18 i 56 godina: svi su vodili dnevnik spavanja u koji su upisivali koliko su sati proveli u zemlji snova, a također su i zapisivali bilješke koliko cijene svog partnera ili odabranicu. Jednako tako, dobili su određeni zadatak koji su morali riješiti zajedničkim snagama. Prema rezultatima, parovi koji su bolje spavali bolje su surađivali i podupirali jedno drugo – dali su jedno drugome do znanja koliko im znače.

Loš san može nas učiniti sebičnijima, s obzirom da na prvo mjesto stavljamo svoje potrebe, a ne potrebe partnera. Možda ste i spavali kao beba, ali ako vaš partner nije, onda ćete vjerojatno oboje na kaju biti čangrizavi. Potrudite se reći “hvala” svaki put kada bolja polovica učini nešto lijepo, dajte im do znanja da ih cijenite”, savjetovala je psihologinja Amie Gordon, voditeljica istraživanja.

10 loših navika u spavaćoj sobi

Spavajte kao beba!

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo