Zdravlje

Zdravlje

Što očekivati nakon cijepljenja protiv bolesti COVID-19 ako već imate neku kroničnu bolest

Shutterstock

Stručnjaci diljem svijeta vjeruju kako su dobrobiti cjepiva nadmašile rizik od potencijalnog razbuktavanja neke bolesti:

Mnogi pacijenti s autoimunim bolestima su izrazili zabrinutost da bi cjepivo protiv bolesti COVID-19 moglo izazvati da se simptomi postojeće bolesti razbuktaju.

Američko sveučilište za reumatologiju vjeruje da dobrobiti cijepljenja nadmašuju taj problem, jer osobe koje pate od kroničnih bolesti imaju i puno veće šanse da će radi COVID-a završiti u bolnici. Nedavno su i objavili preporuke za pacijente s autoimunim bolestima koji su zabrinuti radi posljedica cijepljenja. U njima stoji kako bi imunokompromitirani pacijenti trebali surađivati sa svojim liječnikom koji će uskladiti termin cijepljenja s lijekovima koje pacijent već prima kako bi se pospješila djelotvornost cjepiva.

Kako cjepivo djeluje na osobe koje imaju kroničnu bolest

“Nuspojave cjepiva imaju više veze s imunološkim sustavom osobe i imunološkim odgovor nego s postojećom bolesti“, pojasnio je dr. Ramin Ahmadi, šef na odsjeku medicine „Global LLC“.  Cjepivo do danas nije dovoljno testirano u smislu utjecaja na osobe koje imaju neke postojeće bolesti, pa su informacije i ograničene. Osobe s ugroženim imunitetom, poput onih koji su bili na kemoterapiji, možda neće imati jak imunološki odgovor u usporedbi s ostatkom populacije, ali se vjeruje da će i njih dovoljno zaštititi. Isto tako ponavlja kako su dobrobiti cjepiva velike.

Planirate preskočiti drugu dozu cjepiva? Iznimno je važno da to ne učinite, evo zašto

“Važno je zapamtiti kako nisu sve bolesti imunološkog sustava jednake, pa će reakcija na cjepivo i biti različita“, dodao je Ahmandi.

Može li cjepivo uzrokovati pojavu jakih simptoma?

Mnogi pacijenti koji imaju autoimune bolest strahuju od reakcije na cjepivo i mogućih posljedica.

“Postoji rizik da će se simptomi rasplamsati nakon cijepljenja kod osoba koje imaju teške oblike bolesti“, naveo je Ahmadi te dodao kako se ovdje radi samo o teoriji.
Nedavno su u magazinu The Lancet objavljeni rezultati istraživanja u kojima stoji da s obzirom na prošle podatke, u teoriji mogućnost da se jave jači simptomi bolesti ne bi trebala biti razlog da se cjepivo preskoci, obzirom pripadaju rizičnoj skupini kada je u pitanju teži oblik bolesti COVID-19.

Dr. David Cutler, liječnik obiteljske medicine u bolnici Saint John’s u Kaliforniji, smatra kako je cijepljenje generalno dobra ideja. Kako lijekovi u obliku steroida mogu potisnuti imunološki sustav, savjetuje se da pacijenti koji ih uzimaju izbjegavaju cijepljenje 2 tjedna prije i nakon doze. Prema stručnjacima cjepivo se ne bi trebalo izbjegavati ali je važno razgovarati s liječnikom o tome kada bi se trebali cijepiti s obzirom na uzimanje lijekova.

Ako se napravi ova stvar, mogli biste imati jače nuspojave nakon druge doze cjepiva

Neki simptomi koji se mogu javiti nakon cijepljenja, a uključuju temperaturu, bol u mišićima i umor, mogu se podudarati sa simptomima postojeće bolesti. Simptomi su obično blagi i kratko traju, navodi Cutler, a sasvim je uredu uzeti ibuprofen radi smanjenja osjećaja boli.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo