Zdravlje

Zdravlje

Što pojava omikrona znači za one cijepljenje s dvije doze – jesmo li sigurni?

Shutterstock

Trenutno se najviše govori o tome koliko cjepivo može pomoći osobama koje se zaraze novom omikron varijantom.

Pojava nove varijante virusa je odmah dovela u pitanje djelotvornost zaštite postojećih cjepiva. No što ona znači za one koji se jesu dva puta cijepili?

Sva cjepiva dostupna djeluju tako da uče imunosni sustav kako se boriti protiv spike proteina u virusu, a varijanta B 1.1.529 (Omicron) ima više od 30 mutacija samo na spike proteinu. Ako se na te mutacije gleda kao na novu mogućnost povećane zaraznosti i transmisivnosti, što virusu donosi veću sposobnost obilaženja imuniteta, onda se radi o vrlo složenoj varijanti s mutacijama koje nisu ranije zabilježene pa je teško definitivno predvidjeti implikacije na tijek pandemije i imunitet. Usprkos tome, stručnjaci smatraju da će cjepiva i dalje nuditi visoku razinu zaštite od teške kliničke slike koja dovodi do hospitalizacija i smrtnog ishoda, stoji na stranicama HZJZ-a.

Ipak uz sve te promjene, i dalje će postojati situacija u kojem antitijela i T stanice, koje nastaju radi prethodne infekcije ili cijepljenja, moći odgovoriti na virus.

Ovo je prva najgora stvar koju možete napraviti za svoje zdravlje

Profesor imunologije u Londonu Danny Altmann, navodi kako informacije koje stižu iz Afrike otkrivaju da stvari ne izgledaju tako ozbiljno, a osobe koje završe na bolničkom liječenju su najčešće necijepljene. Dodaje kako su tu i T stanice koje prepoznaju i napadaju virus i uče B stanice o riziku s kojim se suočavaju.

Svi mislimo da T stanice nekako mogu prepoznati razliku između varijanti i da su puno otpornije pa mogu pružiti zaštitu, dodaje Altmann. No pitanje je koliko zaštite pružaju.

Koliko zaštite imamo?

Za sad znamo da osobe koje su dva put cijepljene mogu biti zaraženi delta sojem, ali su šanse tri puta manje nego kod necijepljenih. Važnije je dodati da osobe koje su cijepljenje ugrubo imaju i do 9 puta manje šanse da će umrijeti i ako se zaraze. No čini se da se lakše zaraziti ovom novom varijantom, a prof. Paul Morgan, imunolog, dodaje kako ne misli da se u tom slučaju ne radi o potpunom gubitku imuniteta već o slabljenu istog. S obzirom na ovo, docjepljivanje trećom dozom je sigurno dobra ideja, dodaje Morgan.

Što s onima koji su cijepljeni dva puta?

Za osobe koje su se cijepili i zarazile se deltom, slika je bolja. „Ako ste primili dvije doze cjepiva i zarazili se deltom te se opravili, tada znate da imate jako širok i jako dobar imunitet koji će pokriti bilo koju varijantu“, ističe David Matthews, profesor na sveučilištu Bristol.  U ovom slučaju je osoba bila izložena virusu (kroz delta soj) i proteinu prvog, originalnog, soja. „To znači da imate odgovor antitijela koji pokriva i stari i novi soj i ima jako širok odgovor T stanica, ne samo protiv spike proteina nego svih proteina koji čine Sars-CoV-2.

Ako imate visoki tlak i poremećaj spavanja, pazite na unos magnezija! Evo kako ga pravilno uzimati

Najveći su problem oni necijepljeni.

„Ako su u pravu i ako se ovaj soj puno brže širi od delte, a čini se da je tako, dogodit će se to da će se širiti tako da će pronaći necijepljene i smjestiti ih u bolnicu, a to će opet baciti na koljena sve – doći će do zatvaranja svega ako bolnice opet budu prepune“, dodaje Mathews.

Postoji razlog za optimizam

Prvi bi bio taj što ne znamo kako će se ova varijanta ponašati u okruženju gdje je puno cijepljenih, a moguće je da će oni koji su primili dvije doze, i eventualno treću, biti zaštićeni“, dodaje dr. Peter English.

“Isto je tako moguće da ćemo imati manje zaštiti od postojećih cijepova kada je u pitanju nova varijanta. Nemamo trenutno dovoljno informacija da bismo mogli to tvrditi“, dodaje.
Tu su i antivirusni lijekovi koji bi trebali biti zaštita. Otprilike 500 000 doza će biti pušteno ovaj mjesec, a namijenjeni starijim pacijentima ili onima koji su posebno ranjiva skupina. Kako tableta najbolje djeluje ako se da u ranoj fazi infekcije, najbolje ju je konzumirati što prije nakon pozitivnog testa.

Tu je naravno i mogućnost modificiranja postojećih cjepiva kako bi se prilagodili novoj varijanti.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo