Što sa zrakom nakon požara? Zatvorite prozore i izbjegavajte aktivnost na otvorenom - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Što sa zrakom nakon požara? Zatvorite prozore i izbjegavajte aktivnost na otvorenom

U Reciklažnom dvorištu Prudinec na Jakuševcu u četvrtak, 24. srpnja, je u večernjim satima izbio požar, čije je gašenje još uvijek u tijeku.U cjelosti prenosimo priopćenje NZJZ Dr. Andrija Štampar.

Odmah nakon poziva Državne uprave za zaštitu i spašavanje, djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ izišli su na teren i obavili potrebna mjerenja i kemijske analize. Provedenim mjerenjem ustanovljeno je kako razina štetnih plinova u zraku ne odstupa od graničnih vrijednosti, a u tijeku su daljnja mjerenja.

Na dvjema su lokacijama, uz samo požarište te u naselju Jakuševec provedena mjerenja parametara: ugljikovog monoksida (CO), ugljikovog dioksida (CO2), sumporovog dioksida (SO2), dušikovih oksida (NOX) i formaldehida zbog trenutnog onečišćenja, a također su uzeti uzorci zraka za dodatne kemijske analize.

U trenutku mjerenja, navedeni parametri nisu prelazili maksimalno dozvoljene koncentracije. Danas u jutarnjim satima ponovljena su ispitivanja istih te također nisu zabilježene povišene vrijednosti trenutnih mjerenja. Na stalnoj postaji Državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka u nadležnosti Ministarstva zaštite okoliša i energetike u Dugavama, Zagreb-3, gdje mjerenja provodi Državni hidrometeorološki zavod, tijekom noći i jutra zabilježene su povišene satne vrijednosti parametra PM10 (lebdeće čestice veličine do 10 µm), kao posljedica taloženja izgorjelog materijala. U tijeku su daljnja mjerenja, a o eventualnim novim rezultatima pravovremeno ćemo obavijestiti javnost.

Kao i uvijek u ovakvim i sličnim situacijama, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ građanima preporučuje da drže zatvorene prozore, izbjegavaju pojačanu tjelesnu aktivnost te nepotrebno zadržavanje u neposrednoj blizini požarišta, stoji u priopćenju.

Da razloga za paniku nema, tvrdi i dr. sc. Gzim Redžepi, dr. med., internist-pulmolog (KBC Zagreb-klinika za plućne bolesti Jordanovac) i predsjednika upravnog odbora zaklade „Hrvatska kuća disanja“:

Pogledao sam jutros sve referentne brojeve i sve količine izmjerenih plinova i sve je u granicama normale. Istina je da rastu PM10 čestice, ali to je normalno u ovom trenutku i one će se smanjivati.

Dr. Redžepi stoga savjetuje da se zatvore prozori i da se izbjegavaju aktivnosti na otvorenom.

“U pravilu, vrijede iste mjere opreza kao i za velikih vrućina. No, što se tiče disanja nema nikakvog rizika, kako za one koji tamo rade tako ni za ljude, umiruje ovaj liječnik”.

Ordinacija.hr, Vecernji.hr

Filip Kos/PIXSELL

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo