Zdravlje

Zdravlje

Što stvarno znače otečeni limfni čvorovi i kada je vrijeme za posjet liječniku?

Foto: Shutterstock

Bilo koji oblik infekcije može predstavljati probleme.

Osim umora, nervoze, temperature ili bolnog grla, postoji još jedan simptom koji može otkriti da se organizam protiv nečega bori, a to su otečeni limfni čvorovi. Taj cijeli sustav je važan za imunološki sustav, a limfni čvorovi pohranjuju bijela krvna zrnca koja napadaju i uništavaju prijetnju poput bakterija i virusa. Kada se prijetnja pojavi, prolaze kroz limfne čvorove gdje su filtrirani i uništeni od strane bijelih krvnih zrnaca.

Limfni čvorovi su malene žlijezde veličine graha smještene svuda po tijelu. Najviše ih se nalazi ispod pazuha, vrata, prsa, abdomena i prepona. Da bi se limfni čvor smatrao povećani, treba biti veći od 1-1,5 cm na vratu ili u pazusima, odnosno 1,5-2 cm u preponama.

Svakako valja napomenuti i kako pojedina skupina limfnih čvorova ne označava jednake tegobe. Tako, recimo, žlijezde iza uha i ispod čeljusti obično nateknu u slučaju upale grla ili prehlade. Pazušni limfni čvorovi upale se u slučaju infekcije ili ozljede u ruci. Rijetko kada mogu upućivati na rak dojke. Bedreni limfni čvorovi mogu oteći zbog infekcija u nogama, preponama ili genitalijama, a katkada mogu upućivati na rak testisa. Kada je riječ o limfnim čvorovima iznad ključne kosti, tzv. supraklavikularnim limfnim čvorovima, oni se upale u slučaju infekcija na području vrata, pluća ili abdomena.

Kao što je već spomenuto, limfni čvorovi najčešće postanu otečeni kao posljedica upale te kao takvi nisu pretjerano opasni. Veći postaju najčešće na mjestu u blizini upale. Često će se sami povući kada infekcija prestane.

„Ponekad limfni čvorovi izgube svoju zaštitnu funkciju i postanu rasadnik bakterija: npr. tonzile (krajnici) koje su također limfni čvorovi služe kao zaštita na ulazu u grlo: ponekad se, naročito nakon češćih upala grla, u te limfne čvorove nasele bakterije koje stalno izazivaju nove upale tih limfnih čvorova i grla. U tom slučaju, taj je limfni čvor izgubio svoju funkciju pa ga treba odstraniti. Isto je i s upalom slijepog crijeva: kad nastane gnojna upala koju organizam sam ne može razriješiti jer su agresivni elementi postali jači od obrambenih, tada treba odstraniti slijepo crijevo.“ Pojasnio je Prim. dr. Marino Kvarantan, internist, spec. za ultrazvuk za naš portal.

Kakvog vam je okusa i izgleda voda koju pijete? Provjerite je li kvalitetna

Kada posjetiti liječnika?

Ako se stanje ne povlači, mjesto je bolno ili se problem povećava, posjetite liječnika
U nekim slučajevima otečeni limfni čvorovi mogu biti i posljedica puno opasnijih stanja, pa je važno posjetiti liječnika.  

Dr. Nikhil Bhayani, stručnjak za infektivne bolesti iz Texasa navodi kako uzroci otečenih limfnih čvorova mogu biti razni, poput prehlade ili gripe, mononukleoze, seksualno prenosivih bolesti, infekcije kože, artritisa pa čak i nekih oblika karcinoma, a svaki od njih zahtjeva pregled kod liječnika.

Otečeni limfni čvorovi mogu biti dobar znak da se organizam bori protiv jake infekcije. No morte pratiti povećavaju li se, imate li neke druge simptome poput temperature, umora ili jakog znojenja noću te jesu li one bolne na dodir. I u tom je slučaju potreban pregled liječnika.

Kako se liječe?

Povećani limfni čvorovi liječe se ciljano. To znači da se liječi infekcija koja je uzrokovala povećanje: primjerice, ako se limfni čvor na vratu povećao zbog upale grla, liječi se upala grla i kad ona prođe, limfni čvor će se smanjiti i više neće biti opipljiv. Ponekad on može i ostati povećan, no to nije razlog za zabrinutost: naime, ponekad jednostavno ne dođe do kompletne restitucije limfnog čvora nego se jedan njegov dio ožiljno promijeni i kao takav ostane povećan.

Uz osjećaj nadutosti, postoje još tri ključna simptoma raka jajnika – reagirajte na vrijeme

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo