Što trudnice moraju znati o nuspojavama cjepiva? Istraživanja otkrivaju zanimljive podatke - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Što trudnice moraju znati o nuspojavama cjepiva? Istraživanja otkrivaju zanimljive podatke

Shutterstock

Vodeće zdravstvene organizacije sada preporučuju cijepljenje i za trudnice protiv bolesti COVID-19.

Kada govorimo o nuspojavama cjepiva protiv bolesti, trudnice mogu imati puno manje problema od žena koje to nisu, stoji u rezultatima nove studije. Rezultati su objavljeni u utorak, u magazinu JAMA, i podudaraju se s dosadašnjim preporukama da je cjepivo sigurno i da dobro podnosi i u trudnoći. Centar za prevenciju i kontrolu bolesti također savjetuje da se sve trudnice cijepe.

Istraživanje je uključivalo više od 17 000 ljudi

U rezultatima istraživanja stoji kako je sudjelovalo 17 000 cijepljenih osoba, od čega je bilo 7 700 trudnica i 6 775 dojilja i ostalo osobe koje nisu trudne niti doje. Znanstvenici su željeli saznati kako će koja skupina reagirati na cjepivo i koje će se nuspojave javiti, ako će ih biti. Oko 90 posto ispitanika je nakon cijepljenja osjetila bol u ruci, ali ostale nuspojave su se rjeđe javljale kod trudnica. Tako je oko 45 ispitanika prijavilo temperaturu nakon prve doze, ali se postotak smanjio na 30 kada su se pratile samo trudnice.

Ovo su simptomi zaraze delta-sojem kod djece, a evo kada ih treba voditi na testiranje

Neke su trudnice bile zabrinute radi temperature koja se može javiti, a ako je visoka može biti i opasna u prvom tromjesečju, a liječnici savjetuju da se u tom slučaju popije tableta te dodaju kako se temperatura češće javlja kod same bolesti. Trudnice su u ovoj studiji i manje osjetile umor, bol u mišićima, glavobolju i groznicu nakon cijepljenja. Žene koje su dojile su također prijavile manje nuspojava od ostatka kontrolne grupe, ali ipak u višem postotku od trudnica.

Možda se radi o koincidenciji, ali su podaci ipak ohrabrujući

Nije još jasno je li to trudnoća osigurava i određenu zaštitu od nuspojava, a moguće je i da trudnice ne primjećuju slabije nuspojave dok se „bore“ s ostalim simptomima trudnoće, poput jutarnje mučnine. Možda se radi i o slučajnosti jer su neke druge studije pokazale ne tako veliku razlikuju u simptomima kod trudnica i žena koje to nisu. No ipak se čini da trudnice nisu u rizičnoj skupini od pojave jakih simptoma nakon cjepiva, pojasnila je voditeljica studije dr. Alisa Kachikis.

Zdravstvene organizacije savjetuju cijepljenje trudnica

I na samom početku korištenja cjepiva su kliničari savjetovali da se trudnice cijepe ali nisu imali dovoljno ozbiljnih podataka istraživanja koji bi ih podupirali. Od tada je naravno provedeno dosta analiza i sve ih više ide u prilog cijepljenju u trudnoći.

Podaci tri studije nisu otkrili da postoji zabrinutost oko sigurnosti cijepljenja trudnica. CDC je nedavno otkrio novu analizu podataka koja kaže kako nema povećanog rizika od pobačaja kod skoro 2.500 trudnica koje si primile Pfizer ili Modernu prije 20-tog tjedna trudnoće. Oko 13 posto sudionica je doživjelo pobačaj, što je u skladu sa stopom u općoj populaciji.

Što kada se zarazite, a cijepljeni ste? Evo kakve simptome možete očekivati

S obzirom na ove i slične podatke, povećan rizik od ozbiljnih posljedica bolesti COVID u trudnoći i jako zaraznog delta-soja, direktor CDC-a, Rochelle Walensky je izjavila kako nikada nije bilo urgentnije povećati stopu cijepljenja. Na početku ovog mjeseca, samo je oko 23 posto trudnica primili cjepivo.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo