Zdravlje

Zdravlje

Što učiniti kod toplinskog udara?

Toplinski udar je izuzetno opasan poremećaj iz kojeg se organizam ne može izvući sam, a bez pružene pomoći je smrtonosan.

Ljetne vrućine nekad nam idu na živce, jer uz njih teško dišemo i ograničeni smo kretanjem, no uz ovakvo nepredvidljivo vrijeme koje smo imali podljednjih par mjeseci, mnogi ih čak i priželjkuju! No, s vremenom valja biti na oprezu jer toplinski udar može biti izuzetno opasan, pa čak i smrtonosan.

Toplinski udar stanje je povišene tjelesne temperature koje nastaje kada prirodni termoregulacijski mehanizmi tijela više nisu sposobni osloboditi višak topline u okolini. Najvažniji mehanizam oslobađanja viška topline je isparavanje znoja. Ako je vrlo toplo, a postotak vlage u zraku visok, znoj ne može isparavati, a zatim dolazi do pregrijavanja tijela. Toplinski udar je izuzetno opasan poremećaj iz kojeg se organizam ne može izvući sam, a bez pružene pomoći je smrtonosan.

Koji su simptomi toplinskog udara?

Simptomi toplinskog udara uključuju:

  • povišenu tjelesnu temperaturu (iznad 40 stupnjeva Celzijevih)
  • koža je topla, crvena i suha (iznimka su mlađe osobe, kod kojih može biti znojna)
  • osjećaj vrućine
  • vrtoglavicua, smušenost, uznemirenost
  • ubzani puls
  • mučninu i povraćanje.

Kada govorimo o zaštiti zdravlja od visokih temperatura i UV zračenja, treba napomenuti da su posebno ugrožene skupine djeca, starije osobe, kronični bolesnici te osobe izložene tjelesnim naporima na otvorenom (sportaši, vojnici, građevinski radnici, poljoprivrednici…).

Što učiniti kod toplinskog udara?

  • osobu prenesite u hlad ili rashlađenu prostoriju
  • pogođenu osobu posjednite – nemojte je ostaviti da leži. Ako nije pri svijesti, postavite je u bočni položaj.
  • oboljeloj osobi skinite suvišnu odjeću koja ne dozvoljava disanje i započnite s postupkom hlađenja tijela: zamotajte osobu u vlažan ručnik ili plahtu, prskajte je vodom, hladite lepezom ili novinama… Pri tom izbjegavajte stavljati led na kožu.
  • pozovite hitnu pomoć (112 ili 194) i obratite pozornost na disanje osobe.

Kako biste uopće izbjegli simptome toplinske slabosti ili toplinskog udara, pametno i odgovorno se ponašajte na suncu. Izbjegavajte rad i boravljenje na otvorenom za vrijeme velikih vrućina, pogotovo između 12 i 16 sati. Redovito pijte vodu – ne prehladnu i ne u prevelikim količinama odjednom. Uvijek uza sebe imajte bočicu s vodom, a van ne idite bez šešira ili kape.

Obavezno nanesite kremu sa zaštitnim faktorom te sunčane naočale.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo