Zdravlje

Zdravlje

Upala burze: Krivac je prekomjerna težina, ali i kalcifikati u tetivama

Foto: Shutterstock

Pens anserine bursitis je upala burze smještene između kosti potkoljenice i hvatišta mišića natkoljenice dva do tri centimetra niže od patele s unutrašnje strane koljena. Pojavljuje se kod rekreativaca i sportaša.

Burze su mali jastučići ispunjeni tekućinom koji smanjuju trenje prilikom kretanja između kostiju, tetiva i mišića. Nalaze se na više mjesta na našem tijelu te su lokalizirane na području oko zglobova i dijele se na površinske, smještene ispod kože, i dubinske.

Uslijed upale burze dolazi do oticanja ispod koljena s unutrašnje strane noge, smanjenja opsega pokreta i boli, narušene biomehanike nogu, smanjenja mišićne snage i nepravilnosti hoda.

Što uzrokuje upalu burze?

Uzročnici upale mogu biti nepravilna mehanika hoda i trčanja, spuštena stopala, napetost mišića stražnjeg dijela natkoljenice, prekomjerna tjelesna težina, naglo povećanje dužine dionica u trkača, te dugotrajno loše držanje koje za posljedicu ima veće naprezanje mišića i tetiva. Ostali uzročnici mogu biti infekcija, upala zgloba, oštećenje medijalnog meniska, giht ili kalcifikati u tetivama koje izazivaju dodatna trenja i oštećenja burze.

Spriječite bol i ozljede: Ovo su najbolje vježbe istezanja za zdrava leđa!

Liječenje

Za vrijeme upale treba izbjegavati veća opterećenja na koljenom zglobu, uspone stepenicama, penjanje i ostale aktivnosti koje izazivaju bolnost kako bi se smanjila iritacija. Preporuča se fizikalna terapija i protuupalni lijekovi, te bandažiranje zgloba za smanjenje otoka. Ciljane vježbe istezanja i jačanje mišića nogu i učenje pravilne mehanike kretanja kao što je DNS (dinamička neuromuskularna stabilizacija) mogu pomoći u liječenju uzročnika problema. Potrebno je ujednačiti prijenos sile između mišića oko zgloba koljena, posebno hvatišta triju mišića koje se vežu nad burzom: krojački mišić, mišić gracilis i semitendinosus.

Primjeri vježbi koje mogu ublažiti simptome

Legnite na leđa s nogama savijenim u koljenima i kukovima pod kutom od 90 stupnjeva. Noge oslonite tabanima o zid, te zavezanom elastičnom trakom oko koljena. Blago upirite u zid punim stopalima, a koljenima održite traku napetom šireći ih. Ponovite do 5 puta po 10 sekundi.

U istoj poziciji opružite nogu u zrak a da ne promijenite oslonac leđima i zdjelicom o podlogu. Pokušajte ispružiti nogu što više prema stropu sa zategnutim stopalima i blagom rotacijom koljena prema van. Osjetit ćete istezanje stražnjeg dijela natkoljenice i napinjanje mišića prednjeg dijela. Ponovite tri do četiri puta.

Iz pozicije sjedenja na podlozi, spojite tabane i obuhvatite ih rukama a da leđa zadržite ravnima. Koljena pustite s vanjskom stranom prema podlozi te zadržite 10 tak sekundi uz duboko disanje. Ovom vježbom istežete unutarnji dio nogu.

Zašto se sve češće borimo s hiperpigmentacijama na koži?

Legnite na bok s osloncem na kuk i na rame, zadržavajući ravnu kralježnicu. Glavu oslonite na jastuk da previše ne opteretite vrat. Donju nogu blago pritisnite o pod te se rotirajte tijelom prema stropu da koljeno ne odignete s podloge. Cijelo tijelo se treba rotirati kao jedna cjelina oko ramena i zgloba kuka nalik na otvaranje vrata. Ponovite umjerenim tempom do 5 puta obje strane.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo