Zdravlje

Zdravlje

Urolog otkriva što trebamo jesti i piti ako želimo češće mokriti

Shutterstock

Postoje trenuci, poput trudnoće, kada je neizbježno stalno trčanje na toalet, ali što ako je kod vas baš suprotna situacija i vrlo ste rijetko na toaletu?

Hrana i napici koji prirodno pomažu organizmu da se riješi tekućine (a i viška soli) se često nazivaju diureticima.

“Namirnice koje su pune vode će i povećati volumen urina u mjehuru, poput čaja, vode i voća kojeg jedete tijekom dana. Sve one ne moraju nužno biti diuretik, radi se samo o tome da sadrže velike količine vode i tako pojačavaju proizvodnu urina“, dodaje dr. Elizabeth Kvaler, ginekolog i urolog. No tu nije prići kraj. Uz namirnice koje sadrže vodu, postoje i one koje će iritirati mjehur i učiniti da češće mokrite.“U tu kategoriju hrane spada kofein, ljuta hrana, citrusi i alkohol, a osim kofeina i alkohola, ne radi se o diureticima“, dodaje Kavler.

Diuretici pomažu u izbacivanju vode i toksina iz organizma putem urinarnog trakta. Priroda nas je podarila određenim namirnicama koje možemo koristiti u ovu svrhu, a liječnica donosi i popis namirnica koje to jesu i koje će potaknuti češće pražnjenje mjehura.

11 namirnica punih kalija koje je dobro jesti za niži tlak i zdravlje

Voće

Ovo su namirnice koje su najčešće prirodni diuretik, a posebno se tu ističu lubenice, grožđe i borovnice, a limun i ananas isto mogu djelovati kao diuretik.

Povrće

Postoji i povrće koje će potaknuti izbacivanje urina a po tom su djelovanju poznati krastavci, šparoge, cikla i celer. No i luk i češnjak se također smatraju diureticima.

Začini

Začini poput peršina brzo prolaze kroz organizam i mogu povečati količinu urina. Peršin je  je prirodni diuretik te čisti krv, stimulira cirkulaciju, izbacuje toksine iz tijela putem bubrega. A čini i vaš zadah boljim! Biljka medvjeđe grožđe (latinskog naziva arctostaphylos uva ursi djeluje na izlučivanje mokraće, na čišćenje i dezinfekciju mokraćnih kanala. Obično se koristi u kombinaciji s drugim ljekovitim biljkama, kao što je list breze ili korijen sladića, jer sadrži mnogo taninske kiseline koja može nekima teško pasti na želudac.

Gazirani napici

Iako su na lošeg glasu a  posebno kada su bubrezi u pitanju. Sadrži kofein pa će iritirati mjehur ali će djelovati i ako diuretik, a sadrži brojne nezdrave komponente koje mogu utjecati na razvoj bubrežnog kamenca.

Na kraju, ako želite smanjiti broj posjeta toaletu, pazite koliko vode pijete, a ako pijete više nego što je organizmu potrebno, to će iz vas i izaći u obliku mokraće. Isto tako ako mislite da su namrinice i napici koji će ubrzati proizvodnu mokraće i zdravi za vaš mjehur, to ne mora biti istina. Pa iako je kofein diuretik to ne znači da nudi nutrijente i vitamine. Kao i u većini stvari, umjerenost je ključ.

Zašto se voda zadržava u organizmu?

Uzroke zadržavanja vode možemo tražiti u mnogim stanjima, navikama ili propustim u prehrani. Neuravnoteženost hormona za vrijeme menstrualnog ciklusa, trudnoće, menopauze i PMS-a mogu ženu ostaviti otečenom, a nije tajna kako mnoge primijete kako su im grudi “punije” par dan prije nego što trebaju dobiti mjesečnicu. Pretjerani unos soli, šećera i masti mogu pridonijeti zadržavanju vode u organizmu, čemu dodatno pogoduje nedovoljni unos vitamina B kompleksa i proteina.

Šest namirnica koje trebate izbjegavati ako vas muči bol u zglobovima

Brza hrana i jela koja su jako zasoljena djeluju tako da tijelo počne zadržavati vodu, a mi se osjećamo nadutima u području trbuha i u ekstremitetima. Također, kronične bolesti poput bolesti bubrega, pluća ili artritisa mogu uzrokovati zadržavanje vode. Vodite brigu o svom tijelu i krećite se – svakodnevno pođite u žustru šetnju ili vježbajte 30 minuta kako bi potaknuli limfu. Hranite se svježim voćem i povrćem kako biste nadoknadili gubitak važnih nutrijenata koje je mokraća “odnijela”. Pijte osam čaša vode dnevno, jer što je vaše tijelo hidrirano, to će manje zadržavati tekućinu.

Ana A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo