Uz ove trikove izbjegnite duga čekanja u ambulantama hitne pomoći - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Uz ove trikove izbjegnite duga čekanja u ambulantama hitne pomoći

Shutterstock

Prosječno vrijeme čekanja u ambulantama hitne pomoći u Hrvatskoj daleko je od poželjnog. To može biti vrlo opasno u slučaju da ste u hitnu ambulantu došli iz razloga koji traži hitnu intervenciju. Zadnje što želite učiniti u slučaju nužde jest čekati. Nudimo nekoliko dobrih savjeta o tome kako čim prije doći na red u ambulanti hitne pomoći.

Poznata je činjenica da mnogi ljudi tamo dolaze zbog stanja koja se ne mogu kvalificirati kao hitni slučajevi, štoviše, više od 80 posto pacijenata može se ubrojiti u tu kategoriju. Zbog toga medicinsko osobolje neprestano mora određivati prioritete, a hitni slučajevi čekaju duže nego bi trebali. Evo par dobrih savjeta kako izbjeći nepotrebno čekanje.

Povećani testis nije hitno stanje

Izbjegavajte odlaske noću, vikendima i praznicima

Ako stanje koje vas muči nije po život opasno, izbjegavajte odlaske u ambulantu hitne pomoći u ovim terminima jer ćete se pošteno načekati.

Osim što je uvijek veća gužva od uobičajene, tim medicinskog osoblja nije potpun već su vam na raspolaganju samo liječnici koji odrađuju dežurstvo.

Mogu li liječnici voditi ordinaciju bez pomoći medicinskih sestara?

Prije nego se uputite u hitnu ambulantu, nazovite svog liječnika obiteljske medicine

Ukoliko možete stupiti u kontakt sa svojim liječnikom prije nego odjurite u hitnu ambulantu učinite to jer vaš slučaj može biti i u njegovoj domeni.

Tako ćete prije doći u obradu i ujedno izbjeći odlazak u hitnu, osim u slučaju da liječnik odluči da je to nužno. U tom slučaju on će vas uputiti ravno u bolnicu što znači da ćete opet izbjeći čekanje u hitnoj ambulanti.

U kojim situacijama morate pozvati Hitnu pomoć?

Ovakva strategija osobito se preporučuje osobama koje boluju od kronične bolesti koja zahtijeva česte odlaske u bolnicu, poput kongestivnog zatajenja srca ili dijabetesa. S druge strane, ova mudra taktika možda neće upaliti ako ne bolujete od kronične bolesti.

Izbjegavajte posjet hitnoj ambulanti kad god možete

Za bilo kakvo stanje koje se ne smatra hitnim – na primjer, infekcija uha ili manji ugriz neke životinje – možda biste trebali odustati od odlaska u hitnu ambulantu u sklopu neke bolnice.

Ukoliko ne možete čekati termin kod svog liječnika, pokušajte otići u dežurnu ambulantu u sklopu svog doma zdravlja – manje su gužve i brže ćete doći na red jer obrada pacijenata kraće traje budući da u domovima zdravlja nemaju na raspolaganju sve dijagnostičke postupke na raspolaganju pa teže pacijente upućuju u bolnice.

13 laži koje govorite svome liječniku, a to nikako ne biste smjeli

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo