Zdravlje

Zdravlje

Više žene su sklonije raku!

Možda se čini kao diskriminacija ili, u najmanju ruku, šala, ali engleski istraživači ozbiljno tvrde: više su žene sklonije mnogim vrstama raka.

Točnije, kada su žene u pitanju, rizik od razvijanja određenih vrsta raka raste za 16 posto sa svakih deset centimetara visine. Prethodnim je studijama ustanovljena veza između visine i raka, no ovaj put su znanstvenici otkriće proširili na više vrsta raka, neovisno o životnom stilu ispitanica ili njihovom socioekonomskom statusu.

“Pokazali smo kako je veza između više visine i povećanog ukupnog rizika od raka slična kod različitih populacija iz Azije, Australoazije, Europe i Sjeverne Amerike”, tvrdi dr. Jane Green iz Odsjeka epidemiologije raka pri Sveučilištu u Oxfordu, ujedno i voditeljica studije.

Njen je tim analizirao povezanost između visine i drugih bitnih faktora za rizik od razvijanja raka kod 1,3 milijuna sredovječnih žena između 1996. i 2001. godine. Ustanovljeno je 97.000 slučajeva raka kroz desetogodišnje razdoblje.

Povezanost između visine i rizika od raka je zajednička kod mnogih vrsta raka i kod različitih osoba, što znači kako postoji zajednički mehanizam u pozadini, koji moguće djeluje rano, dok se osobe razvijaju, smatraju istraživači. Povišen rizik se odnosi na rak dojke, jajnika, maternice, crijeva, leukemiju i melanom.

“Naravno da ljudi ne mogu promijeniti svoju visinu. Više osobe su izložene nižem riziku od određenih tegoba, poput bolesti srca. Značaj našeg otkrića je da nam ono može pomoći razumjeti kako se rak razvija” zaključila je Green.

Istraživanje je objavljeno u časopisu The Lancet Oncology.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo