Zdravlje

Zdravlje

Visoki tlak i šumovi u ušima samo su neke od posljedica držanja glave prema dolje

Shutterstock

Sve učestalije korištanje digitalnih medija (a paralelno s time i sve manje kretanja) negativno se odražava na posturu, posebice kod djece, uzrokujući prije svega bolove u vratu, području između lopatica i ramenima.

Položaj tijela koji imaju prilikom gledanja u zaslone, tj. naginjanje glave i vrata prema naprijed u odnosu na ostatak tijela, što se službeno naziva protrakcija, kao i lagano naginjanje glave u stranu, utječe na to kako će se tijelo djeteta dalje razvijati i rasti, upozoravaju pedijatri.

Ovisnost o digitalnim tehnologijama može dovesti do demencije, oslabljenog govora i kritičkog mišljenja…

Opterećenje vrata

Oni su zbog učestalosti ovakvih zdravstvenih tegoba u svoju praksu uveli i novi termin – text neck – koji označava bolove u vratu i grčeve koji nastaju upravo zbog stalnog naginjanja glave prema dolje. Naime, statistički podaci govore kako se već pri blagom savijanju glave prema naprijed, za samo 15 stupnjeva, vrat opterećuje kao da ste na njega stavili teret od 27 kilograma, a opetovano ponavljanje istih radnji nužno dovodi do degenerativnih promjena kralježnice.

Danas već svaka treća osoba u dobi do 25 godina pati od bolova u vratu, ramenima i rukama zbog korištenja mobitela i računala, a mnogi mladi ljudi liječe se od išijasa koji je nekada bio bolest srednje i starije životne dobi. Već danas djeca mlađa od osam godina gledaju u mobitele u prosjeku 48 minuta dnevno, s time da je ta brojka u neprestanom porastu.

Kad se tome pridoda i vrijeme provedeno ispred televizora, ispada da više od dva sata dnevno “ode” na ekrane, što je dvostruko više nego što stručnjaci toleriraju. Djeca su nekada po cijele dane bila fizički aktivna, a sad mnogi većinu vremena provode sjedeći, glave nagnute prema naprijed i pogleda usmjerenog prema dolje, pa su bolovi u vratu i ramenima ustvari oportunitetni trošak onoga što ne rade.

Bolujete li od artritisa, ovih 11 namirnica izbacite iz prehrane

Cijela kralježnica obložena je s obje strane vrlo jakim mišićima erektorima koji podupiru jezgru. Ako ti mišići nisu aktivni, što se događa kad sjedimo, s vremenom slabe i na kraju uzrokuju bol u kralježnici. Smanjenje vremena koje provodimo gledajuću u ekrane, prvi je korak koji će spriječiti buduće neugode i upale, ali korisno je naučiti i nekoliko ergonomskih tehnika, a jedna je i ta da držanje telefona u visini očiju manje napreže vrat.

Također je bolja varijanta tipkati s dvije nego s jednom rukom, jer to manje opterećuje palac koji u suprotnom i tipka i pridržava telefon. Jednako kao što gimnastičari, opetovanim hodanjem na rukama, mogu izazvati zastoj rasta kostiju u zapešćima, što je potencijalni problem s rastom susjednih kostiju, tako je i stalno tipkanje po ekranu veliko opterećenje za ručne tetive, to vezivno tkivo koje povezuje mišiće i kosti, ali i za cjelokupnu posturu.

Zašto nikada ne biste smjeli samoinicijativno lomiti ili rezati tablete

Nadalje, glavobolje, šumovi u ušima, poremećaj dišnog sustava i rada štitnjače, visoki krvni tlak dovode se u vezu s lošim držanjem, posebice s protrakcijom glave. To ne čudi ako znamo da se na glavi nalaze svi “senzori” za preživljavanje, a kad se poremeti cirkulacija u tom dijelu, dolazi do poremećaja dotoka hranjivih tvari prema tkivima i organima, povećane napetosti u svim strukturama, disbalansa cjelokupnog lokomotornog sustava…

Osim već spomenutih bolova u vratu, ramenima i području između lopatica, protrakcija glave u izravnoj je vezi i sa skoliozom, problemima s lumbalnim dijelom kralježnice te problemima s diskovima. Naime, diskovi se “hrane” kretanjem, a ako fizička aktivnost izostane, a cirkulacija je već poremećena zbog protrakcije glave, dolazi do dehidracije diskova i njihova stanjivanja, a u konačnici i do pritiska na živac i bola.

Obrnuto istezanje

Imate li protrakciju glave, lako možete saznati jednostavnim trikom: stanite petama uza zid, a isto učinite i sa zdjelicom te lopaticama. Ako u takvom položaju ne možete dotaknuti zid stražnjim dijelom glave, potencijalno imate problem te bi bilo dobro javiti se liječniku i, dakako, uvesti više kretanja u život. Jedna od tehnika kojom se sanira protrakcija glave je i tehnika obrnutog istezanja (reverse movements) koju vas može naučiti svaki terapeut.

Jedna od vježbi je i sljedeća: ispruženih nogu i spojenih stopala oslonite se na laktove i podlaktice. Dlanovi neka budu ispod stražnjice. Otvarajte i podižete prsni koš, istodobno spuštajući tjeme prema podu (prema natrag), izdužujući i opuštajući vrat. Dobre su i vježbe joge, tigar i mačka, kao i bočno istezanje vrata.

Gubitak kontrole mjehura i debelog crijeva simptomi su hernije diska koji ukazuju na moguće komplikacije

D. Petrov/magazin Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo